"Pirate Bays grundare stannar"

Piratförfattarna Anders Rydell och Sam Sundberg om fildelningsrörelsen och The Pirate Bays framtid.


Medan klasskompisarna raglade som fyllkajor nere på stan, satt de och knackade kod framför en skärm mitt i natten och skissade på strategier. I skolan låg de flera klasser före i matten och tröttnade till slut på att rätta lärarna under proven. Grundarna till fildelningssajten The Pirate Bay valde att koncentrera kraften på att bygga nästa stora projekt som på bästa Jan Stenbeck-manér skulle utmana nästa monopol. Den här gången var det informationsmonopolet, och inte etermediemonopolet.

Nyheter24 har plöjt igenom den högaktuella och nyutkomna reportageboken Piraterna av Anders Rydell och Sam Sundberg. Boken porträtterar hur piratrörelsen och nyckelpersonerna redan formades innan dåvarande statsminister Carl Bildt (m) ens skrivit mejlhistoria genom att skicka ett premiärmejl till USA:s expresident Bill Clinton, 1994.

I fokus står The Pirate Bay, som satt Sverige på den världsliga IT-kartan, samt politiska organisationer som Piratbyrån och Piratpartiet. Striden med kändisjurister och upphovsrättslobbyister på ena sidan, och entreprenörer och hackare på den andra, är ständigt närvarande.

Även om holmgången närmar sig den 16 februari, då rättegången mot ägarna till The Pirate Bay inleds i Stockholms tingsrätt, börjar det bli lugnare på slagfältet. Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén syns inte lika mycket i rampljuset, och fildelningskritiska svenska artister, som drömmer sig tillbaka till en tid med nästintill garanterade Platinaförsäljningar, har insett att det kan kosta att stöta sig med sin målgrupp.

– De är främst jurister. Henrik Pontén är en av dem i sin roll i att förhindra upphovsrättsbrott. Hollywoodindustrins jurist Monique Wadsted en annan. Samtidigt har Pontén inget intresse i att figurera i medierna och har försvunnit en del. Och det finns flera politiker som har drivit frågan, säger Anders Rydell till Nyheter24.

– Politikerna vågar dock inte ta striden och duckar i upphovsrättsfrågan. På samma sätt är det med svenska konstnärer och artister. Nästan de enda som tagit ordentlig strid är det gamla gardet med personer som Horace Engdahl och Peter Englund. De övriga är väldigt kritiska, men vill inte lägga sig i diskussionen med risk för att tappa fans, fortsätter Rydell.

När heltidspolitiker och debattörer fortfarande verkar ha svårt att skilja på upphovsrätt och äganderätt, där fruktstöld på Konsum jämförs med piratkopiering, fyller Piraterna en pedagogisk funktion. Författarna redogör sakligt för vad piraterna vill, och hur det kommer sig att vi är där vi är i dag.

För piratrörelsen ligger dock den pedagogiska utmaningen fortfarande i att övertyga dem som inte tillhör IT-generationen. Och även om ungdomarna fungerar som trogna budskapsbärare och opinionsbildare är det inte alls säkert att fildelningsfrågan är den viktigaste när de väl går till valurnorna. Det fick Piratpartiet och partiledaren Rickard Falkvinge uppleva i valet 2006. Tiotals procent av väljarna kunde tänka sig att rösta på Piratpartiet, men valet blev i stället ett bakslag.

Både Sundberg och Rydell är övertygade om att Piratpartiet står inför sitt avgörande när Sverige går till EU-parlamentsval den 7 juni.

– Jag tror att partiet kommer att finnas kvar. Men mycket hänger på deras insats i EU-parlamentsvalet, där det har större chans samt där deras frågor har större tyngd i debatten, säger Rydell.

Med exempelvis Ipred, förslag om att stänga av fildelare och nu senast Medina-rapporten, där The Pirate Bay olagligförklaras har integritetsfrågorna hamnat högt upp på den politiska agendan.

–Det är lite snack om EU-parlamentsvalet. Valrörelsen kommer dock att snart dra igång och Piratpartiet förbereder sin satsning inför valet. De har betydligt större chans där än i riksdagsvalet, säger Sundberg.

Piratrörelsen har varit skickliga på att bilda opinion, framförallt på sin hemvist - nätet. Idogt kampanjarbete och engagemang har gjort att den tidigare politiskt kalla integritetsfrågan hamnat i topp. Men frågan är hur framgångsrik rörelsen har varit i att uppnå politisk förändring. Övervakningen utökas, och upphovsrätten står juridiskt stark.

– Ja, fast jag skulle nog säga att det handlar om en helt annan grej. The Pirate Bay, Piratbyrån och piratrörelsen i stort drivs helt ideellt. Att samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund nu vill legalisera nedladdning av upphovsrättsskyddat material för eget bruk hade inte skett utan piraternas opinionsbildning och att bloggosfären lyckades sätta agendan i FRA-frågan så framgångsrikt, säger Rydell.

En nyckelroll i opinionsbildningen har The Pirate Bay, där sajtens presskontakt och medgrundare Peter Sunde i boken säger att han tror att fildelningssajten går en obsolet framtid till mötes. Men Sam Sundberg tror att inte att sajtens grundare med Sunde, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij kommer att försvinna under den närmaste tiden.

– Jag tror de kommer att finnas kvar. Jag vet att de är väldigt stolta över det de gör. All uppmärksamhet The Pirate Bay har fått under tiden har spelat in. Utfallet i rättegången har givetvis stor betydelse. Om det blir en fällande dom är det klart att det blir svårt för dem att driva sajten aktivt, säger Sundberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.