Storbolag kringgår STIM:s avgifter

Företag ignorerar upphovsrättsorganisationernas betalningskrav för arbetsplatsmusik.


Upphovsrättsorganisationen STIM satsar hårdare på att driva in licensavgifter från storbolag och myndigheter. Medarbetare på Länsstyrelsen i Stockholms län blev uppriktigt förvånade när de tog emot ett kravbrev från STIM och har vänt sig till justitiedepartementet för rådgivning.

–Vi kräver att de betalar licensavgifter. Om de inte gör det är det i strid med upphovsrättslagen och vi ser då väldigt allvarligt på det, säger Sanna Cecilgård på STIM till Nyheter24.

STIM kräver nämligen att företag och organisationer, som har minst 40 anställda, där minst 20 kan höra musik, betalar en årlig licensavgift. Det kan gälla allt från musik vid personalfester och dagligt radiolyssnande i personalrummet till väntemusik i telefonväxeln.

Länsstyrelsen i Stockholms län krävs på 25 000 kronor per år för att anställda ska få lyssna på musik genom datorer, radioapparater med mera. Även upphovsrättsorganisationen SAMI kräver en årlig avgift på 15 000 kronor.

Det har väckt en hel del frågor på myndigheten. I ett brev till justitiedepartementet skriver Annika Kleen på Länsstyrelsen i Stockholms län:

"Enligt den rättsutredning jag gjort så ter det sig rimligt att dessa avgifter ska betalas men vi vill ändå få besked av regeringskansliet huruvida ni själva betalar sådana avgifter till STIM och SAMI samt om beloppens storlek kan anses vara rimliga?"

Länsstyrelsen har därför vänt sig till justitiedepartementet för juridisk rådgivning. Även där är det oklart om någon licensavgift betalas till STIM.

–Jag kan inte i dagsläget svara på om regeringskansliet betalar licensavgifter till STIM. Det här är något som vi ska försöka sköta så fort som möjligt, säger Anders Olin, rättssakkunnig på justitiedepartementet, till Nyheter24.

Frågan ska utredas ytterligare. Nyheter24 ringde upp några slumpvist utvalda bolag med verksamhet i Sverige för att undersöka hur seriöst de ser på STIM:s krav. Det visar sig att det inte är en självklarhet inom näringslivet att betala licenser för arbetsplatsmusik.

Stena Metall är Nordens ledande återvinningsföretag som bearbetar och förädlar allt från metaller och skrot till avfall och kemikalier. Koncernen har runt 3 500 anställda och omsatte närmare 32 miljarder kronor under 2008.

–Det är nog så att personal lyssnar på musik och vi har många återvinningsanläggningar. Även om vi har flera dotterbolag så kan jag inte se att vi betalar någon årlig avgift till STIM, säger Bjarne Darwall, pressansvarig på Stena Metall, till Nyheter24.

På det marknadsledande maskin- och transportbolaget BDX är det samma tongångar. Företaget finns över hela landet, men har Norrbotten och Västerbotten som hemmamarknad.

– Det kan förekomma musik på arbetsplatsen, och vi betalar inget till STIM. Men vi försöker jobba snarare än lyssna på musik. Till exempel har vi förbjudit åtkomst till musiktjänster via internet på våra datorer, säger Stigbjörn Harnesk, IT-chef på BDX.

Ångsågen i Luleå, som omsätter drygt en halv miljard och har 120 anställda i koncernen, är inte heller kund till STIM trots att det spelas bland annat radio på arbetsplatsen.

– Nej, det har vi inte. Vi betalar inget till STIM, säger Bengt-Erik Rutbäck, ekonomichef på Ångsågen, till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!