Torsdag 13 Maj
Stockholm

Morrisseys 10 bästa: Nr 6

Nyheter24 rankar Moz-favoriter inför popikonens 50-årsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 22 maj 1959 föddes Steven Patrick Morrissey på Park Hospital i Davyhulme, Lancashire, England.

50 år senare firas popikonen av tusentals hängivna fans världen över och Nyheter24 vill givetvis inte vara sämre.

Därför listar vi de tio bästa låtarna med Morrissey och The Smiths varje dag fram till födelsedagen fredag 22 maj.

Morrisseys 10 bästa låtar - Nr.6: "First of the Gang to Die" (Morrissey, från "You Are The Quarry" 2004).

När den medelålders Morrissey släppte You are the Quarry, hans första skiva på sju år, var det redan en bra bit in på tvåtusentalet. Sjutumssamlarna fick se sig dela idol med en ny generation av indiekids, vars kärlek kom sig mindre av texter om manligt utanförskap, utan desto mer av låtarnas tidlösa hitfaktor.

Skivan kom att bli Smithssångarens mest sålda någonsin och framgångarna steg honom kanske över huvudet. Händelserna efteråt var närmast absurda där det förutom ett framträdande i Bingolotto, länge ryktades att han skulle ställa upp i schlager-Em.

Men även om Morrissey hade blivit mainstream och var med på soundtracket till det officiella fotbolls-EM-tevespelet, var hans symbolvärde fortfarande intakt.

Singeln First of the Gang to Die kom mitt under den rådande populariseringen av den engelska casualkulturen. Sången om Hector med sin romantiska skildring av gatuvåld, blev således snabbt ett stående inslag på dansgolven, där allsången i refrängens "Oh my" följdes av knutna nävar i luften. Den manliga gemenskapen var åter ett faktum.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela