Fredag 19 Aug
Stockholm

Morrisseys 10 bästa: Nr 3

Nyheter24 rankar Moz-favoriter inför popikonens 50-årsdag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 22 maj 1959 föddes Steven Patrick Morrissey på Park Hospital i Davyhulme, Lancashire, England.

50 år senare firas popikonen av tusentals hängivna fans världen över och Nyheter24 vill givetvis inte vara sämre.

Därför listar vi de tio bästa låtarna med Morrissey och The Smiths varje dag fram till födelsedagen fredag 22 maj. Med bara tre låtar kvar är det dags för en av de allra största hitsen med The Smiths.

Morrisseys 10 bästa låtar - Nr. 3: "Girlfriend In A Coma" (The Smiths, från "Strangeways Here We Come", 1987).

Girlfriend in a Coma var huvudsingel på the Smiths sista studioalbum Strangeways, Here We Come från 1987. Låten är egentligen något av en musikalisk bagatell och flirtade delvis med en annan och bredare publik än de mest inbitna The Smiths-älskarna.

Låten inleds med ett Culture Club-liknande basbeat men övergår snabbt i melodisk gitarrpop i världsklass ackompanjerat av ett mäktigt stråkarrangemang.

Den till synes lättsamma och melodiska låten kontrasteras av den tunga och smått surrealistiska texten där Morrissey sjunger om flickvännen som ligger i koma.

Textrader som ”Girlfriend in a coma, I know, I know - it's serious” och ”There were times when I could have strangled her” är svåra att värja sig mot när de framförs av en lidande men till synes obrydd och blasé brittisk pojkvän. Morrissey fångar så mycket brittkultur på ynka 2.03 minuter att bara det är värt en plats på listan.

Douglas Coupland är en av många som inspirerats av låten och 1998 skrev han en roman med samma namn.

Låten nådde som högst plats 13 på Englands försäljningslista men på vår lista över fantastiska Morrisseystunder och snabbaste-och-bästa-sättet-att-få-upp-humöret-trots-att-livet-är-fullständigt-åt-helvete är den given på topp tre.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.