Snow Patrol: Jag ville spela som Metallica

Nyheter24 träffar Gary Lightbody från Snow Patrol och talar uppträdande, politik och gitarr.


Snow Patrol är i Stockholm för att spela på Rix Fm-festivalen. Kungsträdgården är full av tonåringar som pratar blogg och pimplar burk. Ska man tyda kläderna är det EMO och Lady Gaga som går hem i buskarna.

Men när Snow Patrols sångare Gary Lightbody själv växte upp i ett belägrat Belfast var det bara Heavy Metal som gällde.

– När du är mindre så lyssnar du på samma musik som dina vänner. Jag gillar fortfarande de största som AD/DC och Metallica. Min favoritskiva var nog Metallicas And justice for all. Det var roligare på giggen där man kastade runt varandra än att lyssna på skiva, säger Gary Lightbody till Nyheter24.

– När jag började spela gitarr var jag tolv och hänförd av virtuoserna. Kirk Hammett och Angus Young är otroliga gitarrister med begåvning och finmotorik. Men med tiden insåg jag att jag inte hade fingerfärdighet nog och jag var nog mer intresserad av att skriva låtar än att riva loss på en yxa.

Men Lightbody säger sig främst ha Nirvana att tacka. Deras låtar med mer introverta texter och andra melodier visade vägen för Lightbody. Efter att ha startat band kom han i kontakt med annan musik som Stevie Wonder och allt från hiphop till house. Han trodde att han skulle ta över världen. Nu kan han se tillbaka på sin samtid med andra ögon.

– Under The Smiths storhetstid lyssnade jag bara på metal. Nu senare kan jag tycka att Johnny Marr är en av de största gitarristerna och Morrissey hade mycket att säga. Han är en skicklig politisk kommentator och det är något jag verkligen inte kan. Jag är ingen politisk eller socialantropologisk sångskrivare. Jag skriver om människans hjärta och tillstånd.

Henrik Schyffert sa inför sin livesända humorshow The 90´s att hans generation inte tyckte något och att ingen tog politik på allvar. Särskilt efter galor som svenska Metal Aid. Ändå bestod brittisk rock under 90-talet, som Manic Street Preachers och Belle & Sebastian, av lika stora delar pop som politik. I dag hör man knappast Coldplay och Keane nämna finanskrisen.

Under Barack Obamas invigning spelade Stevie Wonder jämte hiphopakter, rockband och folksångare med bara gitarrer för presidenten. Lightbody, som spelade med Snowpatrol på en Live 8-konsert i samband med G8-mötet i Edinburgh, tror inte att han kommer göra något liknande.

– Det var en otrolig dag. Aretha Franklin sjöng. Det hela var mäktigt men märkligt. Jag kan inte föreställa mig själv i samma situation. Det finns inte en enda politiker från Nordirland som jag har förtroende nog för kunna tänka mig ställa mig upp med en gitarr. Jag tror på folk, säger Gary Lightbody.

Det är en ny tid där Metallica fördömer de ungdomar som laddar ner deras musik. Samma fans som troligen har lärt sig riffen på Guitar Hero snarare än framför spegeln. Men Lightbody ser ljust på framtiden.

– Jag flyttade tillbaka till Belfast för tre år sedan. Vi har bara haft tio år på oss att finna vår kulturella identitet men det händer redan massor. Vi har nordirländska filmskapare och det finns massor av band, hundratals, och nya klubbar att spela på.

I dag är Barack Obama vår tids största rockstjärna och Morrisseys 50-års dag är en världshändelse. Men i Nordirland finns det bara en hjälte.

– David Healy. Vårt landslag i fotboll slog er, Spanien och Danmark. De kommer resa en staty av Healy i hans hemstad, säger Lightbody med allvarlig ton.

Snow Patrol på Live 8 Edinburgh

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!