Så kommer Bards nya band låta

BWO tar en paus men sångknåparen Alexander Bard vilar inte för det.


Alexander Bard, den roliga gubben i BWO och hjärnan bakom bandet lämnar turnerandet efter hösten och bildar i stället ett nytt band. Gruppen som kommer heta Gravitonas består av sångaren Andreas Öhrn och producenten Henrik Wikström.

Hur många procent av Gravitonas är egentligen Bard?

– Mitt jobb är att bidra med 33% och gärna mer. Andreas Öhrn och Henrik Wikström är dock lika viktiga. Jag är en bandmänniska, jag jobbar bäst i grupp, så även nu, säger Alexander Bard vars Gravitonas blir hans fjärde band efter Army of Lovers, Vacuum och nu BWO.

Men BWO är inte ett avslutat kapitel utan tar bara en paus och lägger guldskivorna på hyllan och drar fram blöjorna då sångaren Martin Rolinski ska bli pappa. Många trodde att Bard därmed skulle ta ett avbrott från musiken och satsa helt på riksdagsvalet nästa år, men istället planerar han redan en skiva med sitt nya band.

Vad skiljer 00-talets BWO med det kommande 10-talet?

– Utvecklingen går mot sjukare ljud, crossover mellan dagens tråkigt avgränsade genrer, och envisa försök att förvrida de klassiska ackordföljderna som alla har lärt sig fungerar. Alla kritiker skäller idag på en platta som Chris Cornells "Scream", om tio år kommer alla att se den som en klassiker. Dagens kritiker är mycket konservativare än publiken. Det är det som är mest nytt.

Du, Öhrn och Wikström är alla duktiga låtsnickrare. Har ni påverkats av artister som Lady Gaga, Tokio Hotel och Miley Cyrus?

– Ingen av dem i alla fall. Jag är trött på Lady Gaga och hatar de två andra. Däremot är det väl ganska tydligt att Mika har "påverkats" av BWO när du hör hans senaste "We Are Golden", jämför gärna på Youtube med vår "Give Me The Night", haha. Över huvud taget fattar ingen i Sverige hur mycket svensk musik påverkar resten av världen. Lady Gagas proddis är ju för övrigt svensk (RedOne). Bara en sån sak. Och du skulle bara se hajpen runt Hassle och Agnes i USA just nu, Ikea Soul.

Gravitonas kommer från starten vara ett tungt band inom schlagerkretsar. BWO medverkade i Melodifestivalen tre gånger men valde efter förra årets förlust i andra chansen att bojkotta festivalen. Henrik Wikström har även han erfarenheter från festivalen som framgångsrik låtskrivare till Måns Zelmerlöw och Carola.

Wikström ligger bakom Evighet och Cara Mia, hur hade dessa låtit om det var Gravitonas låtar?

–Inte alls, de är inte Gravitonas. Gravitonas lär låta rejält annorlunda. Men lämna oss gärna i fred i studion åtminstone ett halvår först. Vi har ju just bara börjat arbeta ihop. Och jag ska fortfarande promota BWOs senaste album "Big Science" i minst ett halvår till, nu närmast i England och Japan, säger Bard som blickar framåt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!