Onsdag 23 Jun
Stockholm

Homohat mot Eurovison - minns du skandalerna?

Det är inte bara "Dana International" som genererat upprörda röster när det kommer till Eurovision.
1 av 2
Det är inte bara "Dana International" som genererat upprörda röster när det kommer till Eurovision. Foto: Scanpix/AP Photo/Frank Augstein
Bland annat är det fansajten ESCtoday som hackats i veckan. Det för att kunna sprida budskapet att homosexuella ska lämna landet Azerbajdzjan där finalen går av stapeln.  Christer Björkman som är på plats i Baku säger att attackerna inte är riktade mot EB
2 av 2
Bland annat är det fansajten ESCtoday som hackats i veckan. Det för att kunna sprida budskapet att homosexuella ska lämna landet Azerbajdzjan där finalen går av stapeln. Christer Björkman som är på plats i Baku säger att attackerna inte är riktade mot EB. Foto: Scanpix/Jonas Ekströmer / SCANPIX

Flera sajter med anknytning till Eurovision har under veckan utsatts för hackarattacker från homofober, men det är inte första gången som musiktävlingen kantas av hbt-hat. Minns du skandalerna genom åren?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vad är EBU

"European Broadcasting (EBU) är den största sammanslutningen av nationella (public service) TV- och radiobolag i världen" - SVT

Genom att hacka Eurovison-relaterade hemsidor har hackare från norra Iran i veckan som gått kunnat sprida sitt hatiska budskap mot homosexuella. Bland annat är det fansajten ESCtoday som utsats för en hackerattack.

”Det finns ingen plats för omoraliska homosexuella i Azerbajdzjan, lämna vårt land. Det finns ingen plats här för gays. Den ondskan får inte plats i vårt land”, rapporterar Aftonbladet.se att man tapetserat den ena sajten med. Det samma dag som homo- och transfobi uppmärksammades världen över i samband med den officiella IDAHOT-dagen (red.anm internationella dagen mot homofobi).

Christer Björkman, artistansvarig för Melodifestivalen, uppger dock att man från EBU:s sida inte kommer att agera. Det för att attackerna inte är riktade mot EBU utan mot fansajten och Azerbajdzjans ­officiella sajt.

– Attackerna är inte riktade mot EBU så de kan inte göra någonting, det är det svaret jag fått från dem, säger han till Nyheter24.

Men det är långt ifrån första gången som tävlingen skakas av homohat.

"Skam för Israel"

Redan 1998 mötte transexuella "Dana International" stort motstånd från ortodoxa judar och konservativa, främst från hemlandet Israel, som försökte stoppa hennes medverkan i tävlingen. Även den då biträdande hälsoministern i Israel kallade Dana för en skam och styggelse för landet Israel.

Tog strid mot hemlandets förtryck

När ukrainskan Ruslana vann finalen i Istanbul 2004 lovade hon att fortsätta att försvara homsexuellas rättigheter i Ukraina. Landet är ökänt för sitt förtryck mot hbt-människor. Bland annat dog en homosexuell man 2004 under mystiska omständigheter medan han satt häktad. Polisen rapporterade att han hoppade ut genom ett fönster. Ukraina stod värd för finalen 2005 efter Ruslanas vinst. I samband med den finalen samlades ett stort antal aktivister för att protestera mot Ukrainas nyvalde president som hyllade Eurovision-tävlingen.

Oroligheter i Serbien

2008 hölls Eurovision-finalen i Serbiens huvudstad Belgrad. Men inte helt utan problem. Många hade hoppats på att ljuset från den stora finalen skulle bidra till en förändrad syn på landet och huvudstaden. Något som gick i kras när den serbiska högerextremistiska och ortodoxa organisationen "Obraz" hotade homosexuella från att besöka huvudstaden i samband med finalen.

Vägrade prideparad i Ryssland

När finalen av Eurovision hölls i Moskva året efter ville den ryska gay-organisationen arrangera en prideparad i huvudstaden. Något som stadens borgmästare satte stopp för. Enligt Aftonbladet ska han motiverat det med att paraden skulle förstöra moralen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela