Stockholm

Peter Hultqvist om Försvarsmaktens förberedelser: "Beredda att agera"

Peter Hultqvist kommenterar läget i Ukraina under torsdagens pressträff
Peter Hultqvist kommenterar läget i Ukraina under torsdagens pressträff. Foto: Paul Wennerholm/Vadim Ghirda/TT

Med på regeringens pressträff under torsdagsförmiddagen är Peter Hultqvist, som berättar hur Försvarsmakten förbereder sig efter den ryska invasionen i Ukraina.


Under tidig torsdagsmorgon gick Ryssland till storskalig militär attack mot Ukraina. Detta efter månader av geopolitisk oro och flertaliga försök från omvärlden till att lösa spänningarna på diplomatisk väg. 

På natten mot torsdagen och under den tidiga morgonen har stora explosioner hörts i en rad städer runtom i Ukraina, även bortom de östra delarna av landet där spänningarna varit som störst.

Invånare i huvudstaden Kiev, samt invånare i storstäderna Kharkiv, Odessa och Mariupol, vittnar om höga smällar och explosioner.

Här kan du läsa mer om konflikten och dess bakgrund.

Regeringen kallar till pressträff om läget i Ukraina

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina kallar statsminister Magdalena Andersson (S), utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) till pressträff under torsdagsförmiddagen. 

Foto: Paul Wennerholm/TT

Magdalena Andersson berättar att Sverige kommer söka "bred politisk samsyn" för att stötta Ukraina på bästa möjliga sätt. 

– Ytterligare stödåtgärder till Ukraina kommer också bli möjliga, säger statsminister Magdalena Andersson. 

Försvarsminister Peter Hultqvist: "Krigets brutala ansikte"

Ordet går över till försvarsminister Peter Hultqvist, som fördömer håller Rysslands president Vladimir Putin ytterst ansvarig för invasionen. 

– Vi ser krigets brutala ansikte, och det ryska kriget mot Ukraina måste kraftfullt fördömas, säger Hultqvist på pressträffen. 

Foto: Paul Wennerholm/TT

Så förbereder sig Försvarsmakten – efter ryska invasionen

Peter Hultqvist fortsätter sedan med att berätta hur Försvarsmakten förbereder sig, efter Rysslands invasion av Ukraina under torsdagen. 

– Försvarsmakten vidtar den beredskapsanpassning som är nödvändig. Övningsverksamhet är planerad enskilt och med andra länder, exempelvis med Danmark och Storbritannien, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Svensk försvarsmakt är beredd att agera enskilt och tillsammans med andra om vårt land hotas.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.