Experten: Ryska attacken leder till prischock för konsumenter
Kriget i Ukraina slår även hårt mot plånböckerna. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Persson/TT och Anders Wiklund/TT

Experten: Ryska attacken leder till prischock för konsumenter

Både privathushåll och tung industri påverkas till följd av den ryska attacken mot Ukraina då priserna på el och drivmedel stegrar. Enligt råvaruexperten Bjarne Schieldrop kommer det drabba konsumenter och industrierna.


Priserna på råolja och naturgas ökar lavinartat sedan Ryssland inledde sin attack mot Ukraina. Priset på råolja steg över 100 dollar fatet för första gången sedan 2014 och på råvarubörsen i Amsterdam steg priserna på naturgas till 120 euro per megawattimme. Det är ett prishöjning på 35 procent, rapporterar SVT. 

Energimarknaden befinner sig redan i kris sedan Ryssland i fjol började minska leveranserna av naturgas. 

Kriget i Ukraina kan leda till stängda industrier

– Före det här kriget har Europa tappat omkring 30 procent av de ryska leveranserna av naturgas. Och under kriget som nu pågår i Ukraina kommer man antagligen att stänga ned naturgasledningarna som går igenom Ukraina – för att undvika katastrofer och explosioner, förklarar råvaruexperten Bjarne Schieldrop. 

Det kommer göra att gasen blir dyrare, något som framförallt påverkar Tyskland. Men även för svenska hushåll kommer det slå då elpriset i Norden till stor del påverkas av tyska energipriser. 

Schieldrop ser även ett potentiellt hot mot tung energikrävande industri så som smältverk, stålverk och aluminiumproduktion, något som även kan sprida sig till exempelvis fordonsindustrin där man använder just dessa material, rapporterar SVT. 

Dyrare bensin och diesel till följd av kriget i Ukraina 

Drivmedelspriserna, exempelvis bensin och diesel, lär också stiga rejält i samband med kriget när oljeleveranserna från Ryssland kan strypas. 

– Priset måste upp till en nivå där konsumenterna säger att detta är mer än vad jag är beredd att betala. Det betyder recession. Du måste dra ned på aktiviteten i ekonomin för att få en lägre konsumtion av olja, säger Schieldrop till SVT.

Här kan du läsa mer om krigets påverkan på bensin- och dieselpriserna.

Prischocken på energi kommer göra inflationsproblemen värre, men det som kommer påverka exakt hur mycket beror på sanktionerna som införs mot Ryssland och hur kriget i Ukraina fortlöper. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!