Fyra av fem svenskar är positivt inställda till att ta emot flyktingar från Ukraina.
Fyra av fem svenskar är positivt inställda till att ta emot flyktingar från Ukraina. - Foto: Efrem Lukatsky/TT, Unsplash

Fyra av fem svenskar vill ta emot flyktingar från Ukraina

Enligt en undersökning gjord av Expressen/Sifo är svenska befolkningen positivt inställda till att ta emot flyktingar från krigsdrabbade Ukraina.


Enligt ord från regeringen och statsminister Magdalena Andersson (S) ska ett upprepande av flyktingkrisen 2015, där Sverige var ett stort mottagarland av flyktingar, inte ske igen.

– Jag delar den uppfattningen att alla EU-länder måste ta sitt ansvar. Det inbegriper naturligtvis att Sverige ska ta sitt ansvar, sa migrationsminister Anders Ygeman (S) Expressen.

En undersökning gjord av Expressen/Sifo visar dock på en helt annan inställning bland det svenska folket.

Fyra av fem positivt inställda

81 procent, alltså fyra av fem svenskar, anser att Sverige bör ta emot ukrainska flyktingar i någon utsträckning.

Bildkälla: Vadim Ghirda/TT

Hela 35 procent menar att Sverige borde öppna sina portar och släppa in ukrainska medborgare i "mycket stor utsträckning", något som Toivo Sjörén, Sifos opinionschef, menar är ett resultat av en positiv inställning och närhet till Ukraina.

– Det normala i de flesta flyktingundersökningar är att man tar emot för många flyktingar. Det här bryter mot de vanliga flyktingfrågorna. Det är en omedelbar stor kris i Europa och det finns en väldigt stor sympati med Ukraina, säger han till Expressen.

Män inte lika positiva

I undersökningen mättes också andelen positivt inställda bland könen. Kvinnor är i större utsträckning mer positiva än män till att motta flyktingar från det krigsdrabbade området.

Även yngre människor mellan 18-29 år är i hög grad mer tillmötesgående till tanken av att ta emot ukrainska medborgare än de äldre åldersgrupperna.

Sverigedemokraterna och Moderaterna minst positiva

Man mätte också skillnaderna mellan de olika partierna. De som angett Centerpartiet, Miljöpartier och Vänsterpartiet är i större utsträckning mer positivt inställda än de som angav Sverigedemokraterna och Moderaterna, rapporterar Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!