Rysslands kravlista för att avsluta invasionen av Ukraina
Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar också att Ukraina känner till kraven. - Foto: Andrei Gorshkov/TT och Emilio Morenatti/TT

Rysslands kravlista för att avsluta invasionen av Ukraina

Ryssland hävdar att de är beredda att stoppa invasionen av Ukraina med omedelbar verkan om de går med på Kremls krav. Talespersonen Dmitrij Peskov berättar i en intervju med Reuters exakt vad som krävs.


Torsdagen den 24 februari gick ryska trupper in i Ukraina, på order av president Vladimir Putin, och sedan dess har hundratals människor mist sina liv i striderna.

Här kan du läsa allt vi vet om kriget i Ukraina.

Under måndagen har Ryssland berättat exakt vad de menar behöver uppfyllas från Ukrainas sida för att de ska avsluta invasionen. 

Rysslands krav för att avsluta kriget mot Ukraina 

I en intervju med Reuters berättar Kremls talesperson Dmitrij Peskov exakt vad som krävs för att de ska avsluta kriget omedelbart. 

  • Ukraina måste erkänna Krimhalvön som ryskt territorium.
  • Regionerna Donetsk och Luhansk måste erkännas som självständiga stater.
  • Ukraina måste sluta strida.
  • Ukraina måste skriva i sin grundlag att landet ska vara neutralt och att inte får gå med i några allianser.

– Det är allt. Då kommer det här ta slut, säger Peskov.

Hittills är det här det mest specifika uttalandet från Ryssland om vad som krävs för att de ska stoppa den så kallade “speciella militära operationen”. 

"Kan vara över på ett ögonblick"

Peskov säger till Reuters att Ryssland inte har något intresse av några andra områden än de som nämnts, samt att det inte stämmer att Ryssland vill kontrollera Kiev eller hela Ukraina. Han hävdar att de endast vill ”demilitarisera landet”. Peskov menar också att Ukraina känner till kraven. 

– Vi har sagt till dem att allt detta kan vara över på ett ögonblick, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!