​Rysslands militära invasion av Ukraina har medfört att de globala oljepriserna satts i gungning.
​Rysslands militära invasion av Ukraina har medfört att de globala oljepriserna satts i gungning. - Foto: Alexei Nikolsky/TT och Andreas Hillergren/TT

Experten: Kriget kan leda till ransonering av bensin i Sverige

Den ryska invasionen av Ukraina kan vara startskottet på en global oljekris.
Energianalytikern Samuel Ciszuk beskriver för Aftonbladet hur det kan leda till långvarigt höga priser och ransonering av bensin i Sverige.


Rysslands militära invasion av Ukraina har medfört att de globala oljepriserna har skenat. I tisdags stoppade USA all import av rysk olja, och nu pressas även EU att agera. 

Det innebär att man kommer behöva jaga ersättning för den ryska oljan – och därmed lär marknaden börja gunga ännu mer. 

Så mycket kan oljepriset stiga efter invasionen av Ukraina 

Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis som tidigare arbetat med energimarknader i London och på Energimyndigheten, bedömer att det är omöjligt för EU att helt strypa importen av rysk olja, skriver Aftonbladet. 

Europas raffinaderier är konstruerade för en blandning av rysk Uralolja och Nordsjöolja. Det är därmed inte möjligt att bygga om dem för annan olja på så kort tid, och inte heller optimalt om EU siktar på att bli fossilfritt längre fram. 

EU förväntas däremot köpa mindre olja från Ryssland framöver, något som gör att det kommer bli hög efterfrågan på olja, och därmed kommer priserna stiga ytterligare. Barclays, en av världens största banker, tror att priset kan stiga till 200 dollar fatet. 

Under onsdagen låg det på ungefär 120 dollar fatet, men sjönk under kvällen. För ett år sedan låg priset på 65 dollar fatet. 

Foto: Anders Wiklund/ TT

Risk för ransonering av bensin i Sverige

Om Ryssland svarar på sanktionerna med att strypa gasleveranserna till Europa menar Ciszuk att vi kommer kastas in i en kris. 

Om sanktionerna mot Ryssland utökas så att alla som handlar med euro och dollar förbjuds handla med Ryssland, menar Cizuk att det kan leda till stor brist på olja och ransonering i Sverige. 

– Det finns stora lager och först kommer IEA (Internationella energirådet) att tappa av lagren ännu mer, men vid någon nivå kommer man börja ransonera, säger han till tidningen. 

Ciszuk förklarar att man i ett sådant scenario först tar till förbrukningsdämpande åtgärder för att folk ska köra mindre. 

Ciszuk: "Ser mörkt ut"

Andra ransoneringsåtgärder kan, enligt Ciszuk, vara att begränsa hur mycket privatpersoner får tanka eller att sänka hastigheterna. 

– Det finns olika metoder. Till exempel att privatbilar bara får köra varannan dag, beroende på sista siffran i registreringsnumret. Jämna och udda siffror får köra varannan dag, säger han till Aftonbladet.

Ciszuk förklarar att det är svårt att avgöra hur troligt det är att vi skulle hamna i en sådan situation, och att det beror på hur den politiska situationen utvecklar sig. 

– Man får hoppas på en lösning, att man kan få Ryssland att backa tillbaka och att en fredsuppgörelse blir möjlig. Men så länge det eskalerar ser det mörkt ut.

Energimyndigheten bedömer risken vara låg

Enligt Energimyndigheten har man inte tagit fram någon särskild plan med anledning av den kriget i Ukraina, men myndigheten har alltid en beredskap att föreslå avtappning av beredskapslagren av olja och drivmedel till regeringen, rapporterar Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!