Putin har immunitet att begå vilka brott han vill ostraffat, både som sittande president och efter hans mandatperiod.
Putin har immunitet att begå vilka brott han vill ostraffat, både som sittande president och efter hans mandatperiod. - Foto: Foto: Mikhail Klimentyev och ​Dmitri Lovetsky/TT

LISTA: 10 kontroversiella ryska lagar – Putin får begå brott ostraffat

Ryssland som stat har lagar skrivna för att gynna Putin och eliten närmast honom. Exempelvis har Putin immunitet att begå vilka brott han vill ostraffat, både som sittande president och efter hans mandatperiod.


Utrymmet för det civila samhället fortsätter att krympa i Ryssland, bland annat till följd av landets lagar. Det här är tio av de lagar som inskränker på respekten för mänskliga rättigheter och demokratin i landet.

Lagen om kränkning av religiösa känslor 

2013 antogs lagen om “kränkning av religiösa känslor” i Ryssland till följd av punkgruppen Pussy Riots bön till Guds moder att fördriva Vladimir Putin, vid altaret i en rysk katedral 2012. Tre av medlemmarna fick två års fängelse. Lagen ger upp till tre års fängelse, skriver Aftonbladet. 

En aktivist under ett rally i St. Petersburg 2013. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Lagen om “gay-propaganda”

Sedan juni 2013 är “propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” gentemot minderåriga förbjudet i Ryssland. Enligt lagen riskerar privatpersoner som anses främja “homosexuellt beteende bland minderåriga” böter på upp till 5000 rubel, och tjänstemän riskerar att betala tio gånger det beloppet, skriver BBC.

Rysk lag begränsar demonstrationsrätten 

2014 släppte Putin igenom en lag om överträdelser vid möten, rallyn, demonstrationer eller strejker. Lagen har skärpts ett flertal gånger, och om handlingen begås upprepade gånger kan straffet bli fem års fängelse. Numera är det bara tillåtet med enmans-demonstrationer, men ofta anhålls även den enskilda personen, enligt Washington Post.

Rysk polis griper en demonstrant i St.Petersburg under en protest 2018. Foto: Dmitri Lovetsky/TT

Lagen om “icke önskvärda organisationer”

Sedan 2015 kan organisationer stängas ner utan domstolsbeslut om en riksåklagare fastställer att de hotar den nationella säkerheten. Många ser lagen som ett angrepp mot människorättsförespråkare i Ryssland. Flera USA-stödda organisationer har lagts ner med hjälp av denna lag, skriver Aftonbladet. 

Lagen om “utländska agenter”

Lagen som trädde i kraft 2012 mot bakgrund av massoppositionens protester, kräver att icke-statliga organisationer registrerar sig som “utländska agenter” hos justitieministeriet om de får utländsk finansiering och anses ägna sig åt “politisk aktivitet”. I december 2020 skärptes lagen så att även enskilda personer kunde betecknas som utländska agenter. En gång i halvåret måste agenten redovisa alla utländska inkomster – annars kan man få fem års fängelse. 

Vladimir Putin kan sitta som president till 2036

Vladimir Putin har undertecknat en lag som kommer tillåta honom att kandidera till presidentposten två gånger under sin livstid, vilket potentiellt kommer att behålla honom i ämbetet till 2036. Grundlagsdomstolen gav honom 2020 grönt ljus för en ändring i de ryska grundlagarna, som nollställer Putins mandatperioder och gör det möjligt för honom att kandidera till presidentvalen år 2024 och 2030, om han vill, enligt The Guardian.

Putin har undertecknat en lag som kommer tillåta honom att kandidera till presidentposten två gånger under sin livstid. Foto: Mikhail Klimentyev/TT

Rysk lag om förtal

Den här lagen kriminaliserar vissa typer av förtal och straffet skärptes 2020. Tidigare kunde förtal på internet bara straffas med böter, men nu höjdes straffet till max två års fängelse. Parlamentsledamoten Dmitrij Vjatkin, motiverade lagen med att ”man kan mörda med ord, särskilt människor som tjänat landet i många år”, skriver Aftonbladet.

Lagen som isolerar Rysslands internet

Lagen, som undertecknades av president Vladimir Putin i maj 2019, tvingar ryska internetleverantörer att installera teknik som gör det möjligt att kontrollera internettrafiken centralt. Rättsaktivister har ansett att lagen är ett sätt att införa censur och följer på tidigare försök att blockera sociala medier som Linkedin och meddelandetjänsten Telegram, rapporterade TT.

Ryssland inledde den 24 februari en storskalig militär attack mot Ukraina. Foto: TT

Vladimir Putin får begå alla brott utan straff

2020 undertecknade Vladimir Putin en lagstiftning som kommer att ge Rysslands före detta presidenter livstid immunitet när de lämnar ämbetet. Lagförslaget ger före detta presidenter och deras familjer immunitet mot åtal för brott som begåtts under deras livstid. En avgången president är befriad från förhör, att sättas i fängelse och husrannsakan, enligt The Guardian.

Fängelse för att sprida "falsk information"

I Ryssland blev det den 4 mars straffbart med fängelse upp till 15 år att sprida så kallad ”fejkinformation” eller offentligt uppmana till sanktioner mot Ryssland. Bara det ryska försvarsministeriets officiella bulletiner är godkända att publicera, skriver SVT. Det finns inget krig i Ukraina, bara en ”militär specialoperation”. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!