”Man måste skriva analyserna på sånt sätt att Ryssland framstår som en vinnare", skriver en visselblåsare från ryska underrättelsetjänsten.
”Man måste skriva analyserna på sånt sätt att Ryssland framstår som en vinnare", skriver en visselblåsare från ryska underrättelsetjänsten. - Foto: Alexei Nikolsky/TT

Putin har lurats av sina rådgivare – enligt rysk exminister

Den före detta ryske ministern Andrej Kozyrev misstänker att Vladimir Putin förts bakom ljuset av sina rådgivare. ”De har ljugit för honom”, skriver han på Twitter.


Militära experter och politiska tyckare över hela världen har kommit med en rad teorier angående Vladimir Putins agerande både inför och under invasionen av Ukraina. 

Och många analytiker inom området har kallat den ryske presidenten för galen. Här kan du läsa mer om vad politiker och experter har sagt angående Putins mentala tillstånd.

Under torsdagen sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att den militära operationen går enligt plan. Nu kommer uppgifter om att Putin är förd bakom ljuset av sitt eget team, rapporterar Expressen. 

Ryska ex-ministern: "Ger honom lögner"

Andrej Kozyrev, tidigare utrikesministern under Boris Jeltsins regering på 90-talet, skriver på Twitter att Putins militära rådgivare ljugit för honom. Detta eftersom så mycket av de militära medlen har försvunnit i korruption.

”Kreml har tillbringat 20 år med att försöka modernisera militären. Mycket av budgeten har stulits och lagts på lyxyachter på Cypern. Men som militär rådgivare kan du inte berätta det för presidenten. Så du ger honom lögner i stället”, skriver ex-ministern.

"Mycket av budgeten har stulits och lagts på lyxyachter på Cypern", skriver Andrej Kozyrev. Foto: TT

Stämmer överens med ett läckt dokument från ryska FSB 

Teorin från den före detta ministern stämmer överens med det dokument som påstås ha läckt från den ryska underrättelsetjänsten FSB, tidigare KGB, och som bland annat The Times har skrivit om. 

Dokumentet ska vara skrivet av en strateg inom FDB, före detta KGB, och vittnar om att det har brustit i informationsflödet innan och under kriget i Ukraina

Strategen skriver att han och hans kollegor uppmanas att skriva rapporter om hur Ryssland hade gått till väga för att hantera olika situationer, exempelvis hur Ryssland skulle klara sanktioner. 

”Man måste skriva analyserna på sånt sätt att Ryssland framstår som en vinnare... Annars ifrågasätts det varför man inte gör ett bra jobb”, skriver uppgiftslämnaren. 

Kommer Putin använda kärnvapen? 

Varken ex-ministern Andrej Kozyrev eller visselblåsaren från FSB tror att Putin kommer att använda sig av kärnvapen. 

”Jag tror inte att Ryssland kommer att använda kärnvapen och jag tror Putin är en rationell spelare”, skriver Andrej Kozyrev, enligt Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!