Genrebilder på deklaration och pengar.
Har du koll på vad som händer om du inte skickar in din deklaration i tid? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/Scanpix/TT

Det händer om du inte skickar in deklarationen i tid

Den 15 mars är det återigen fritt fram att skicka in deklarationen, men skattebetalarna har ända tills den 2 maj på sig att deklarera. Men vad händer om man inte har godkänt och skickat in den i tid? Det kan bli en dyr historia, visar det sig.


Dagen för att deklarera närmar sig och alla som har en digital brevlåda nedladdad har fått domen – få tillbaka eller betala på skatten. 

För de som väntar på pappersdeklarationen väntas den dimpa ner i brevlådan mellan 15 mars och 15 april. Här kan du få koll på alla viktiga datum.

Om du inte vill göra några ändringar kan du godkänna och skicka in din deklaration redan den 15 mars 2022, men du har till den 2 maj på dig. Det kan faktiskt löna sig att ta ett extra varv innan du klickar på godkänn, här kan du läsa mer om det.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad händer om jag inte skickar in min deklaration i tid?

Men om du glömmer, eller helt enkelt struntar i, att skicka in din deklaration kan det bli en dyr historia. Då åker du nämligen på en förseningsavgift, enligt Skatteverkets hemsida.

Om du missar att skicka in deklarationen innan den 2 maj måste du betala 1 250 kronor. Om det går ytterligare tre månader tillkommer ytterligare en förseningsavgift på 1 250 kronor, och väntar du fem månader gäller det att hosta upp samma summa igen.

Totalt kan du alltså åka på att betala 3 750 kronor. Men skulle det vara så att förseningen berott på ålder, hälsa eller annat skäl som motiverar förseningen kan man befrias från avgiften.

För den som bor utomlands gäller datumet 31 maj som slutdatum.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vad händer om jag inte skickar in min deklaration?

Om det går så långt att du inte lämnar in din deklaration alls, kan du bli så kallat skönbeskattad vilket innebär att det är Skatteverket som uppskattar hur mycket du har tjänat under året.

Detta kan innebära att du tvingas betala skattetillägg, och som företag riskerar man att få sitt godkännande för F-skatt återkallat.

Vad händer om jag inte betalar in min kvarskatt?

När du får din deklaration kan det vara så att du har en efterlängtad skatteåterbäring att se fram emot, men i andra fall kan det vara så att du åker på att betala tillbaka, så kallad kvarskatt. På ditt slutbesked kan du se när den senast ska vara inbetalad, för de flesta gäller det den 14 november för år 2022.

Men du kan självklart betala in den så snart du kan! Då kan du undvika att betala kostnadsränta på skatten, vilken är på 1,25 procent. Räntan börjar räknas från olika datum, beroende på hur mycket du ska betala tillbaka.

  • På kvarskatt över 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 15 februari 2022.
  • På kvarskatt under 30 000 kronor börjar kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj 2022.

Om du inte betalar in din kvarskatt i tid kommer du att få ett underskott på skattekontot, där räntan är hela 16,25 procent. Beroende på hur stort underskottet är kan du antingen få en betalningsuppmaning, om det är 100 kronor eller mer, eller ett betalningskrav om underskottet är på 2000 kronor eller mer.

Betalar du inte in summan går ärendet vidare till Kronofogden för indrivning.

Så se till att både skicka in din deklaration – och betala tillbaka – i tid!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!