Brandfarliga varor
Reglerna för hur du får förvara brandfarliga varor skiljer sig beroende på boendetyp. - Foto: Johan Nilsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Krisberedskap med brandfarliga varor – det ska du tänka på

Allt fler svenskar ökar sin krisberedskap och preppar inför en eventuell kris. Enligt räddningstjänsten kan det leda till att mer brandfarliga vätskor och gaser förvaras i bostäder. Förvarar du brandfarliga varor hemma? Då behöver du ha det här i åtanke.


Kriget i Ukraina har riktat strålkastarljuset mot krisberedskap och vad som händer om kriget kommer till Sverige. 

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida har sökningarna för myndighetens skyddsrumskarta ökat med över 1000 procent och rekordmånga har laddat ned broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. Läs mer om det här.

Det oroliga omvärldsläget har fått många har börjat öka sin hemberedskap genom att preppa krislådor med mat och andra krisvaror och lokalisera närmaste skyddsrum, skriver SVT. Nyheter24 har tidigare rapporterat om grejen många glömmer när de preppar.

Inte helt riskfritt att preppa

Räddningstjänsten i Mälardalen misstänker att i takt med att allt fler preppar så kommer mängden av brandfarliga varor som förvaras i privata bostäder också att öka. Det kan handla om extra gas till matlagning eller drivmedel till bilen.

Det är dock inte helt riskfritt att förvara brandfarliga vätskor och gaser hemma. Förutom en ökad brandrisk så kan varorna bidra till ytterligare fara vid en eventuell brand.

Därför finns det regler man ska förhålla sig till när man förvarar brandfarliga varor i hemmet.

Viktigt att ta reda på vad som gäller

Reglerna för hur brandfarliga varor får förvaras skiljer sig lite beroende på hur du bor. Det finns dock några generella regler som gäller alla, oavsett boendetyp.

Bland annat så får privatpersoner enbart förvara brandfarliga vätskor och gaser för eget bruk. Då är det max 100 liter brandfarlig vätska, 60 liter gasol och tio liter annan gas som är tillåtet att ha i förvar. Förvaring av större mängder än så kräver att man har tillstånd från räddningstjänsten.

– Grundtanken är ju att man inte ska samla på sig mer än vad man kan tänkas behöva inom en överskådlig framtid, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen, till SVT.

Vidare ska brandfarliga vätskor och gaser alltid förvaras i originalförpackningen, med originaletiketten kvar, och bensin och diesel måste förvaras i godkända drivmedelsdunkar. 

Brandfarliga gaser ska förvaras på välventilerade platser utom räckhåll för barn och obehöriga. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så får du förvara brandfarliga varor i flerfamiljshus

I flerfamiljshus är det helt förbjudet att förvara brandfarliga varor i förråd, källarutrymmen och på vinden, skriver MSB på sin hemsida. Det gäller även brandfarliga gaser. 

Inne i en lägenhet får man förvara max tio liter brandfarlig vätska och max fem liter brandfarlig gas. Det är dock tillåtet att förvara större mängder på en balkong om den inte är inglasad, då handlar det om max 25 liter brandfarlig vätska och gasbehållare mindre än 30 liter.

På en inglasad balkong är reglerna desamma som inne i lägenheten.

Så får du förvara brandfarliga varor i enfamiljshus

I enfamiljshus får brandfarliga vätskor förvaras i ett avskilda förråd och i ventilerade källarutrymmen. 

Precis som i en lägenhet får max tio liter brandfarlig vätska förvaras i själva bostadsdelen av ett enfamiljshus.

Gasbehållare mindre än 30 liter får förvaras i huset om det finns tillräcklig ventilering. Enligt MSB krävs det oftast mekanisk ventilering i källarutrymmen för att den ska vara tillräcklig.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.