Leonid Mikhelson är en av oligarkerna som sanktioneras av väst.
Leonid Mikhelson är en av oligarkerna som sanktioneras av väst. - Foto: Stella Pictures

Jagas av sanktionerna – här gömmer oligarkerna sina lustjakter

Runt om i världen beslagtas superyachter till följd av invasionen i Ukraina. Men vissa av lyxfartygen, som ägs av de ryska oligarkerna, har flytt till paradisstränder för att skydda sig från sanktionerna. Nyheter24 har tagit reda på var de befinner sig.


Ryska oligarkernas tillgångar – inklusive deras superyachter – riskerar att beslagtas när EU, Storbritannien och USA fortsätter att införa sanktioner som svar på Rysslands invasion av Ukraina. 

Många av oligarkerna har därför flyttat sina lyxyachter till platser där de inte kan beslagtas. Nyheter24 har med hjälp av spårningssajter tagit reda på var några av de massiva fartygen befinner sig just nu. 

Superyachten Ocean Victory kopplas till Viktor Rasjnikov – här befinner den sig

Superyachten Ocean Victory kopplas till Viktor Rasjnikov, majoritetsägare i stålproducenten Magnitogorsk, som sanktioneras av både EU och Storbritannien. 

Fartyget är 459 fot långt och värderas till drygt 2,7 miljarder svenska kronor. För 30 dagar sedan kunde fartyget spåras ligga utanför Malé, Maldiverna. 

Foto: Stella Pictures

Fartyget Clio kopplas till Oleg Deripaska – här befinner det sig

Superyachten Clio kopplas till Oleg Deripaska, en industriman med nära band till president Vladimir Putin, som har sanktionerats av Storbritannien och USA. Den värderas till motsvarande 600 miljoner kronor. 

För sex dagar sedan kunde Clio spåras befinna sig strax utanför Malé, Maldivernas huvudstad. 

Foto: Stella Pictures

Lustjakten Nirvana kopplas till Vladimir Potanin – här befinner den sig

Den ryske entreprenören och miljardären Vladimir Potanin är inte mål för några aktuella sanktioner, trots detta befinner sig hans superyacht Nirvana just nu i en hamn i Dubai. 

Potanin uppskattas ha förlorat nära en fjärdedel av sin rikedom sedan sanktionerna slog mot den ryska rubeln och ekonomin, enligt Bloomberg

Foto: Stella Pictures

Lyxyachten Galactica Super Nova kopplas till Vagit Alekperov – här befinner den sig

Mitt i sanktioner och beslag mot ryska miljardärer är yachten Galactica Super Nova, som kopplas till Vagit Alekperov, VD:n för oljebolaget Lukoil, inte längre upptäckbar via spårningssajter. 

Yachten är nästan 230 fot lång och värderas vara värd nästan 750 miljoner svenska kronor. Den senaste upptäckbara positionen för yachten Galactica Super Nova var i Tivat, Montenegro, i början av mars. 

Foto: Stella Pictures

Yachten Pacific kopplas till Leonid Mikhelson – här befinner den sig

Den 280 fot långa yachten Pacific värderas till motsvarande ungefär en miljard svenska kronor. Fartyget kopplas till Leonid Mikhelson, vd för naturgasjätten Novatek. Mikhelson uppskattas ha förlorat drygt 100 miljarder kronor till följd av västvärldens sanktioner. 

Pacific befann sig 30 mars utanför Carate i Costa Rica. 

Foto: Stella Pictures

Superyachten Le Grand Bleu kopplas till Eugene Sjvidler – här befinner det sig

Eugene Sjvidler är en rysk-amerikansk affärsman med investeringar i företag så som Evraz, Gazprom Neft och Nornickel. Han sanktioneras av Storbritannien och kopplas till superyachten Le Grand Bleu. 

Det 354 fot långa fartyget värderas till motsvarande 9,3 miljoner svenska kronor och befann sig strax utanför Puerto Ricos kust 26 mars.

Foto: Stella Pictures

Källor: Vesselfinder.com och Marinetraffic.com

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!