Genrebild på människohandel samt bild på EU-flaggan
Ökat arbete mot människohandel efter EU-strategi. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Stina Stjernkvist/TT

Tusentals blir offer för människohandel: “Ska inte finnas i våra samhällen”

EU-strategi mot människohandel ska stärka medlemsländernas samarbete. Strategin ska försvåra människosmuggling in till Sverige och andra medlemsländer.


Europeiska kommissionen kom 2021 med en ny strategi för att bekämpa människohandeln i Europa. Strategin ska bidra till att förebygga brott, lagföra människohandlare och skydda offren. 

I Sverige identifierades nästan 300 personer som offer eller potentiella offer för människohandel år 2019, enligt uppgifter från NMT. År 2018 registrerades fler än 14 000 offer för människohandel i EU. 

“Brottslingarna fortsätter dock att sälja offren"

Den organiserade brottsligheten i Sverige agerar på en marknad som ofta är inriktad på häleri och smuggling av olika varor. Däribland är de största inkomstkällorna alkohol, narkotika och prostitution. 

– Människohandel är ett brott som inte ska finnas i våra samhällen, säger den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, som ansvarar för inrikesfrågor, i Europeiska unionens pressutskick.   

Kriminella nätverk fortsätter att sälja offer, främst kvinnor och barn, för sexuellt utnyttjande. Många av offren smugglas in till Sverige från andra länder, både i och utanför EU. 

– Vi är skyldiga offren att ge dem skydd och ställa de förövare som behandlar människor som handelsvaror inför rätta, säger Ylva Johansson och fortsätter:

– Vi kommer att granska de gällande reglerna för att se om de fortfarande är ändamålsenliga och bedöma möjligheten att kriminalisera användningen av tjänster som innebär att offer för människohandel utnyttjas.

Den nya strategin ska försvåra människosmuggling över landsgränserna. 

Globalt sett går människohandlarnas vinster upp till nästan 30 miljarder euro varje år. Den svenska regeringen välkomnade EU:s förslag och nya handlingsplan mot människohandel. 

Handelsplanen kommer inte att påverka det svenska regelverket, utan handlar om större transparens och samarbete mellan medlemsländerna, exempel via Europols specialiserade tjänster. EU uppmuntrar även ökat samarbete mellan olika regioner och myndigheter på nationell nivå. 

– Vi har under år 2021 ytterligare ökat våra insatser mot de som begår brott, det vill säga de som köper sexuella tjänster och de som ägnar sig åt människohandel, säger Mattias Andersson, chef för polisområde Stockholm city, i ett pressmeddelande på polisens hemsida och fortsätter:

– Vi kan se att problematiken har ökat och att sexuella tjänster erbjuds på olika platser; bland annat på hotell, i lägenheter som hyrs ut på kort tid, på massagesalonger och direkt på gatan. Vi vet samtidigt att köp av sexuella tjänster och människohandel är delar av grov kriminalitet och internationella ligors brottsinkomster.

Den nya strategin gäller från år 2021 till år 2025. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.