Lördag 28 Maj
Stockholm

Steg för steg: Så ska du agera om ditt husdjur har fått värmeslag

Så gör du om ditt djur har fått värmeslag.
Så gör du om ditt djur har fått värmeslag. Foto: Unsplash

Sommarhettan slår oftast hårt och snabbt i Sverige, vilket kan skapa problem hos bland annat djur. Därför kan det vara bra att förbereda sig på det allra värsta, för hur ska du egentligen agera om du misstänker att ditt djur fått värmeslag?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med sol och värme kommer många risker, bland annat för värmeslag — som kan orsaka stora skador om det inte tas hand om omedelbart.

Som människor känner vi ju oftast av när kroppen inte längre orkar att vara i solen mer. Annat är det för husdjur såsom hundar, varpå det som ägare kan vara bra att hålla koll på symtom och veta hur du ska agera vid misstanke om värmeslag.

Veterinären Dr. Tori växte upp i Gainesville, Florida innan hon valde att ta examen inom veterinär medicin vid Auburn University’s College of Veterinary Medicine i Alabama. Sedan dess har hon blivit populär på TikTok, där hon lär ut tips och tricks till husdjursägare.

I en video beskriver hon bland annat hur värmeslag kan märkas av hos din hund och ger därefter tips på hur man ska agera vid en sådan situation.

Bildkälla: Unsplash

Symtom på värmeslag hos husdjur

Det första Dr. Tori berättar är att värmeslag händer när ditt djurs kroppstemperatur når 40 grader. Hos en hund ligger normaltemperaturen på omkring 38-39 grader, så det är inte mycket som krävs.

Här kommer en lista på symtom på värmeslag hos ditt husdjur:

  • En kroppstemperatur på 40 grader eller mer
  • Överdrivet flåsande
  • Hjärtat slår snabbare
  • Tandköttet ändrar färg till gult, rött eller blått
  • Förändrat beteende, exempelvis att de inte reagerar på vad du säger
  • Anfall
  • Magen på djuret får röda prickar
  • Kollaps

Så gör du om ditt husdjur får värmeslag

Om du misstänker att ditt husdjur har drabbats av värmeslag, ska du omedelbart påbörja en nedkylningsprocess.

Dr. Tori säger att det första du då ska göra är att ta en blöt handduk och torka husdjuret.

Nästa steg är att ställa ditt husdjur framför en fläkt, eller rulla ned alla fönster i bilen om du är påväg till veterinären. På så sätt förflyttar du värmen bort från ditt djur.

Ett annat tips som Dr. Tori delar med sig av är att du kan gnugga alkohol på tassarna. Det gör även det att värmen dunstar bort.

Det här ska du inte göra om ditt husdjur får värmeslag

Dr. Tori är också noggrann med att påpeka att det finns saker du absolut inte ska göra under nedkylningsprocessen.

Det första hon nämner är att tänka på att inte bara lägga den blöta handduken över ditt djur, eftersom du då inte släpper ut värmen.

Några isbad ska du inte heller stoppa din pälskling i, likaså ska du inte använda isklampar för att kyla ned. Dessa två kan istället göra att du kylar ned ditt djur för fort, vilket kan orsaka att de drabbas av hypotermi.

Tänk slutligen på att ta temperaturen under hela processen, så att du inte kommer under djurets normaltemperatur. Om du fortsätter nedkylningen kan även det orsaka hypotermi.

Dr. Toris sista tips är att ta ditt djur till en veterinär, eftersom värmeslag räknas till en akut situation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela