Ebba Busch brister ut i tårar mitt under intervjun.
Ebba Busch brister ut i tårar mitt under intervjun. - Foto: Instagram, Jessica Gow/TT

Här brister det för Ebba Busch (KD) i intervjun: "Epidemi av psykisk ohälsa"

Ebba Busch gästar veckans avsnitt av Ångestpoddens kampanj "Tre minuter i veckan". I intervjun pratar de om elevhälsan, och under samtalet brister Ebba Busch ut i tårar.


2015 startade Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg den nu välkända podcasten Ångestpodden.

Duon har sedan dess hunnit med en hel del. Bland annat deras två poddserier "Vi måste prata om ångest" och "Vi måste prata om gängkriminalitet" och har varje vecka släppt avsnitt som behandlar och bryter stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

Ångestpoddens "Tre minuter i veckan"

En hjärtefråga som journalisterna ofta tar upp är kopplingen mellan skolan och psykisk ohälsa.

För att lyfta ämnet inför valet i höst har de lanserat kampanjen "Tre minuter i veckan", som de beskriver som en "politiskt obunden kampanj som syftar till att ändra skollagen" och pekar på problematiken kring att en skolkurator har cirka 1 000 elever varje vecka att ta hand om – vilket innebär ungefär tre minuter i veckan för varje elev.

Ebba Busch i tårar hos Ångestpodden

I Ångestpodden bjuder Ida och Sofie in vardera partiledare för ett samtal om elevhälsan och vad varje parti vill förändra i frågan.

I veckans avsnitt stod Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på tur.

Partiledaren inleder med tårar efter att ha fått ta del av reklamfilmen till kampanjen, ett klipp som fick henne att börja gråta.

– Elevhälsan idag är ett fullkomligt haveri. Vi har det mycket bättre nu än vad vi någonsin haft det samtidigt som vi har en epidemi av psykisk ohälsa bland våra barn och unga. Vi har ingen gameplan för psykisk hälsa.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Ebba Busch om elevhälsan och vårdköerna

Busch förklarar att Sverige har "all time high" när det gäller vårdköer i Sverige, med 145 000 personer som står i kö. Hon menar att problematiken ligger i ekonomin och det delade ansvaret. Hon pekar på kommunen som kan spara in på elevhälsan och därmed lägga ansvaret på regionen.

– Money talks. Här pratar vi om människor av kött och blod, men pengar styr här. Det har politiskt inte kostat tillräckligt mycket att strunta i dom här frågorna, säger Ebba Busch.

Vill du vara med och förändra elevhälsan? Skriv under med ditt namn här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.