Så blir du lättast av med bananflugor.
Så blir du lättast av med bananflugor. - Foto: Kevin Cook/TT, Unsplash, Pixabay

Experten: Så blir du av med bananflugor

Det är den tiden på året. Bananflugorna letar sig in i de svenska hemmen, och visst är de ofarliga men ack så otrevliga att ha i köket. Nyheter24 langar de bästa tipsen för hur du motverkar de oinbjudna gästerna.


Med sommaren kommer mycket härligt. Sol, bad, ledighet och livsnjutning står högt på agendan, men med värmen kommer också en hel del oinbjudna gäster – nämligen bananflugorna.

Vad är bananflugor?

För att få veta mer om de små flugorna och hur man bäst motverkar dem tog Nyheter24 kontakt med Lydia Banderby på Food Safety.

Enligt Lydia är bananflugor i grunden små, flygande insekter som har sitt ursprung i växter. Det är under sensommaren, omkring juli och augusti, som bananflugorna vanligtvis invaderar hemmen.

– Mycket värme och fuktighet gör susen för insekterna, inleder Lydia.

Varför kommer bananflugor?

Hon berättar att anledningen till varför ens hem drabbas av bananflugor har två förklaringar. Dels handlar det om att de förökar sig snabbt genom att lägga ägg i fuktiga miljöer.

– De utvecklas inomhus genom att vi bär in olika grönsaker, frukt och så vidare. Det andra handlar om att de söker sig till exempelvis blomkrukor, där de lägger sina ägg i jorden eller att de lägger sina ägg i fuktiga delar, till exempel vasken.

Tips mot bananflugor

Lydia tipsar om att rengöra diskhon ordentligt efter varje gång du använt den, så att det inte ligger kvar fuktiga matrester som bananflugorna kan frodas i. Andra tips är traditionella husmorsknep.

– Samla en tom plastförpackning, gör ett hål i locket och häll i vatten, ättika och diskmedel. Insekterna älskar det sura i ättikan och de dras dit. När de landar så drunknar de och kommer inte upp på grund av ytspänningen som diskmedlet orsakar, och så hittar de inte ut, avslutar Lydia i intervjun med Nyheter24.

Slutligen tipsar Lydia om att hålla rent efter sig, eftersom det fungerar som förebyggande mot insekterna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har ditt hem invaderats av bananflugor?