SMHI varnar för skyfall på flera håll i landet
SMHI varnar för skyfall på flera håll i landet - Foto: Johan Nilsson/Pernilla Wahlman/TT

Varning för skyfall – så skyddar du dig och ditt hem

"Efter regn kommer solsken" – fast tvärtom. Ja, det är vad som väntar flera delar av Sverige under fredagen, där SMHI utfärdat varningar för skyfall och kraftigt regn. Så här skyddar du ditt hem och dina ägodelar undan vattnet.


Under torsdagen låg den stekheta värmen som ett töcken över Sverige med temperaturer nästan lika höga som det svenska värmerekordet från 1947. 

Vad finns det egentligen för regler kring temperaturer på arbetsplatser, och vad är din arbetsgivare skyldig att bistå med när värmebölja, likt den igår, drar över landet?

Läs mer om hur varmt det får vara på jobbet här.

SMHI varnar för skyfall – här är områdena i riskzon

Men efter extremhetta kommer ofta regn – och under fredagen har SMHI utfärdat varningar för skyfall i Värmlands län, Västra Götaland, Norra Götaland, Södermanland, Örebro och Västmanlands län.

Områdena riskerar stora mängder regn som håller i sig under flera timmar, vilket på kort tid kan leda till översvämningar i bland annat källare och dagvattensystem. 

De drabbas hårdast när regnet öser ner

Men det finns sätt att skydda dig själv och ditt boende när himlen öppnar sig och skyfallet kommer, enligt ett pressmeddelande från Folksam. 

De skriver att villaägare är de som tenderar att drabbas hårdast vid översvämningar orsakade av kraftigt regn, oftast genom att vatten trängt upp ur avloppsledningens golvbrunn inomhus. 

Det går att förhindra, menar Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam:

– Förutom att placera sina saker femtio centimeter upp minskar även risken för översvämning vid skyfall om man har en bra lutning från byggnaden minskar risken. Det är även viktigt att rensa och se över dagvattenbrunnar, hängrännor och om det finns en trappnedgång att även rensa golvbrunnar där.

Att det nyligen varit så varmt och torrt ger dessutom anledning till oro för vad som kan hända vid ett eventuellt skyfall.

– När det är väldigt torrt får marken problem att ta upp stora mängder regn som faller på en kort tid. Det leder till att regnet då tar andra vägar samt skapar översvämning inte bara på gator utan tyvärr även i källare, säger Erik Arvidsson till Folksam.

Så skyddar du dig mot skyfall – om du bor i villa eller fritidshus

  • Om den omgivande marken runt byggnaden lutar nedåt minskar risken för översvämning. Eftersträva en marklutning från byggnaden på 15 cm på tre meter.
  • Se till att vatten inte kan tränga in i byggnaden genom ventiler och öppningar i till exempel källarväggar.
  • Kontrollera ytterdörrar nedanför källartrappor. Ofta brukar det finnas en golvbrunn i trappnedgången. Rensa den och kontrollera att den fungerar.
  • Gör rent i utvändiga brunnar och stuprör. Var extra noga med brunnar vid källartrappor och brunnar som ligger i nedsänkta garageinfarter.
  • Kontrollera yttertak och byt ut skadade och lösa tegelpannor.
  • Undvik att ha saker stående på golvet i utrymmen som till exempel grovkällare.
  • Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har bra avrinning.

Så skyddar du dig mot skyfall – om du bor i villa eller fritidshus

  • Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.
  • Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd
  • Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet – då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

Källa: Folksam

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.