Jimmie Åkesson om dådet i Skellefteå.
Jimmie Åkesson om dådet i Skellefteå. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Jonas Westling/TT

Åkesson om dådet i Skellefteå: Inte hänt om vi haft en fungerande migrationspolitik

I en intervju med Riks diskuterar Jimmie Åkesson det brutala överfallet mot den minderåriga flickan i Skellefteå. Enligt SD-ledaren hade ett sådant dåd inte skett om Sverige hade haft en fungerande migrationspolitik.


Det var runt 17.30 torsdagen den 7 juli som en svårt skadad flicka hittades vid ett skogsparti vid Morö Backe skola i Skellefteå.

Dagen därpå gick polisen ut med att det rörde sig om en flicka under 15 år. 

Pojke misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt

Den inledande brottsrubriceringen var försök till mord – och en ung pojke, som också uppgetts vara under 15 år, har misstänkts för brottet.

Onsdagen 13 juli meddelade utredningsledare Andreas Nyberg att han även misstänks för grov våldtäkt mot barn. 

Huruvida den misstänkte pojken är under 15 eller inte är ännu oklart. Till Nyheter24 säger Nyberg att det finns uppgifter som talar för att den misstänkte pojken kan vara äldre än så.

Här kan du läsa Nyheter24:s summering av mordförsöket i Skellefteå.

Den misstänkte pojken flyttades från Skellefteå

I förra veckan bekräftade lokalpolisområdeschefen Lars Westermark för TT att den misstänkte pojken flyttats från Skellefteå:

– Den misstänkte pojken befinner sig inte längre i vårt polisområde utan i en annan del av landet.
Anledningen är att det finns en hotbild mot pojken och hans familj, samt att det finns en oro bland dem som bor i området.

Lekplats i närheten av Morö Backe skola där en minderårig flicka blivit utsatt för misstänkt mordförsök i början av juli. Bildkälla: Jonas Westling/TT

Jimmie Åkesson om dådet i Skellefteå

I en intervju med den Riks, Sverigedemokraternas egna Youtube-sida, intervjuas partiledaren Jimmie Åkesson om dådet i Skellefteå.

Enligt honom skulle mordförsöket ha kunnat förebyggas.

– Det är klart att en sådan här sak inte hade hänt om vi haft en fungerande migrationspolitik, det ska vi ändå ha med oss i botten. Sedan är det klart att mycket handlar om att ta varningssignaler på allvar när det handlar om psykisk ohälsa bland både unga och äldre såklart, säger Åkesson i intervjun.

Partiledaren berättar att det nu varit ett antal fall där varningssignaler ignorerats, varpå förbättrade resurser borde läggas på Socialtjänsten.

– Men också att polismyndigheten och alla myndigheter som är inblandade i sådana här saker får en möjlighet att göra det man behöver göra i ett tidigt skede så att sådana här tragedier inte behöver inträffa, säger Jimmie Åkesson i intervjun med Riks.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!