Svenske Sebastian drabbades av apkoppor i New York. Bilderna är genrebilder.
Svenske Sebastian drabbades av apkoppor i New York. Bilderna är genrebilder. - Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/CDC via AP/TT

Sebastian, 39, fick apkoppor: “Skrek av smärta”

Trots att han följde utvecklingen av sjukdomen aktivt, så drabbades svenske Sebastian av apkoppor i New York. Nu berättar han om den mardrömslika upplevelsen och uttrycker sitt missnöje över hur smittan hanteras.


Svenske Sebastian Köhn, 39, bor i Brooklyn i New York. I slutet av juni smittades han av apkoppor, vilket han misstänker skedde i samband med att han deltog i Pridefestivalen.

Sebastian arbetar med sexual- och reproduktiv hälsa och rättigheter, och har således följt utbrottet av apkoppor flitigt. Han försökte även vaccinera sig mot sjukdomen, men lyckades inte få en tid. Men trots sin medvetenhet drabbades han alltså av smittan.

Foto: Charles Sykes/Invision/AP/TT

De första symptomen kom den 1 juli. Då upplevde Sebastian trötthet, feber, frossa, värk och svullna lymfkörtlar.

“Mina lymkörtlar var så svullna att de putade ut fem centimeter från min hals”, berättar Sebastian för The Guardian.

Statistiken över smittade vilseleder – bara 10 tester om dagen

Sebastian menar att han antagligen smittades genom sexuell kontakt. Han var medveten om att apkoppor höll på att bli ett allt större problem, men hade också fått uppfattningen att det enbart påträffats ett fåtal fall av smitta i staden, så att risken var liten.

Vad han inte visste då var att kapaciteten för testning var mycket låg och att staden enbart kunde testa tio personer om dagen.

Sebastian fick utslag överallt – över 50 blåsor på kroppen

Sebastian berättar vidare för tidningen att han, efter att de första symptomen uppstod, tog ett covid-test som gav ett negativt provsvar. Då började han misstänka apkoppor.

“Jag sitter här och väntar på att klådan ska börja”, skrev Sebastian i ett sms till en vän.

Och det hade han rätt i. Två dagar senare fick han hudförändringar och sår och kände att det kliade. Därför gick han och tog ett test, men kunde inte få rätt medicin utan ett positivt testresultat, så han skickades hem med enkelt smärtstillande i form av paracetamol.

Foto: CDC via AP/TT. Bilden är en genrebild.

När han kom hem försämrades hans tillstånd rejält. Sebastian beskriver hur han fick utslag överallt – och att blåsorna först liknade myggbett men sedan såg ut som vätskefyllda finnar som lämnade sårskorpor och ärr. Som mest hade han över 50 blåsor på kroppen.

Därför är Sebastian orolig för en ny epidemi

Sebastian beskriver hur han skrek av smärta från blåsorna och de öppna sår de började lämna.

För The Guardian berättar Sebastian vidare att han fick påbörja en behandling först den 13 juli, vilket var en lättnad efter mycket om och men med vården. Men ett samtal från smittspårningen kom först dagen efter. Då hade Sebastian burit på smittan sedan den 26 juni, det vill säga i 19 dagar. 

I artikeln uttrycker Sebastian sin oro för att apkoppor ska bli en ny epidemi – och sitt missnöje över hur sjukdomsutbrottet hanteras för närvarande. 

“Om någon som jag, som har jobbat med sexualhälsa en lång tid, hade så svårt att navigera i vården, kan jag inte föreställa mig andra personer göra det. Jag vet flera personer som bara sitter hemma och plågas av smärta eftersom de inte får det stöd de behöver”, skriver han i The Guardian.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!