Det kan dröja länge innan inflationen minskar, enligt ekonomerna.
Det kan dröja länge innan inflationen minskar, enligt ekonomerna. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Unsplash

Experterna: Då väntas inflationen ta slut

Inflationen har tagit ett strypgrepp över den svenska ekonomin, inte minst privatekonomin. Men när får vi ett slut på det ekonomiska eländet? Experterna svarar!


De ökade priserna i samhället orsakas av vad vi kallar för inflation, något sparekonomen Sharon Levie i en intervju med Nyheter24 menar innebär att priserna på olika varor och tjänster har gått upp i jämförelse med vad de var för ett år sedan.

– Oftast räcker det inte med att bara en vara har blivit dyrare för att man ska prata om inflation, utan att den allmänna prisnivån har stigit. Det innebär i sin tur att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Din pengar minskar alltså i värde eftersom du inte kan få lika mycket för dem som för ett år sedan. 

Befinner du dig mitt i studierna och behöver dra in på utgifterna? Då kan du läsa mer här om hur du som student sparar pengar i inflationen.

Men när väntas det ta slut?

Så hög kommer inflationen vara under sommaren

Den frågan ställde SVT till ett flertal chefsekonomer på de svenska bankerna. Och svaren, ja, de varierade.

– Om jag tittar var vi står idag har vi en väldigt hög inflation. Den kommer att falla tillbaka något, för rent tekniskt tittar vi på förändringarna från ett år till ett annat. Och förra året på sommaren hade vi väldigt höga elpriser, svarar Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Han fortsätter:

Mattias Persson är chefsekonom på Swedbank. Bildkälla: Swedbank/TT

– De kommer nu att påverka inflationen negativt, men den kommer att ligga på en fortsatt hög nivå, säger han och tillägger att det inte kommer som en chock om inflationen ligger kvar någonstans mellan 6 och 6,5 procent under sommaren.

Då väntas inflationen ta slut

Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Hon ger ett rakt svar.

– Vi räknar med att inflationen är tillbaka på Riksbankens mål 2024. Nu ser vi väldigt höga energipriser, råvarupriser, matpriser. Men det här sprider sig också vidare till andra priser och då tar det ett tag innan de här prisökningarna tar slut.

Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Christina Nyman tror att Riksbankens räntehöjningar kommer ha bitit så pass mycket under 2024 att ekonomin då bromsat in, vilket gör att prisökningarna avtar.

Nyheter24 frågade en expert om hur du som ensamstående sparar pengar i inflationen, något du kan läsa om här!

Då kan vi märka av prisminskningar

Chefsekonomen på SEB Jens Magnusson är enig med Christina Nymans prognos om att vi återgår till mer normala nivåer under 2024. Han är däremot mer positivt inställd till att vi kan märka av en viss skillnad redan i slutet av 2022.

– Någon gång i slutet av det här året borde den börja röra sig nedåt. Sedan kanske 2023 blir ett år då det normaliseras lite mer. Men det här är en osäker prognos och det finns definitivt risker kvar för att det tar ännu längre tid, säger han i intervjun med SVT.

"Kan ta längre tid än vi trott"

Sven-Olov Daunfeldt är chefsekonom på Svenskt näringsliv. Han håller lite hårdare i tyglarna och menar att det är ett vanligt antagande att inflationen redan nästa år hinner anpassa sig till Riksbankens mål.

– Jag har ändå en liten varningsflagg för att det kan ta längre tid än vi trott och det kanske är först 2024 som vi återigen når Riksbankens inflationsmål, varnar han i intervjun med SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!