Djurägare? Se upp för det här i sommar!
Djurägare? Se upp för det här i sommar! - Foto: Arno Burgi/Janerik Henriksson/Jonas Ekströmer/TT

Vanliga semesternöjet kan bli en dödsfälla för ditt husdjur: "Hål i magsäcken"

Sol, bad, värme och grillad mat hör semestern till för många. Men är du djurägare bör du se upp – många grillrester kan snabbt förvandlas till en dödsfälla för ditt husdjur.


Sommar och sol är på många sätt en drömtillvaro för djurägaren. Långa kvällspromenader, badturer eller lata dagar i värmen är bara några av aktiviteterna som plötsligt möjliggörs, och som många djur också njuter av.

Men med värmen kommer även många risker, bland annat den för värmeslag – som kan orsaka stora skador om det inte tas hand om omedelbart.

Som människor känner vi ju oftast av när kroppen inte längre orkar att vara i solen mer. Annat är det för husdjur såsom hundar, varpå det som ägare kan vara bra att hålla koll på symtom och veta hur du ska agera vid misstanke om värmeslag.

Här kan du läsa mer om vad du ska göra om du anar att ditt djur fått värmeslag.

Djurägare – se upp för det här på sommaren

Men den gassande solen är inte den enda potentiellt livsfarliga sommarföreteelsen. 

Nej, enligt djurförsäkringsbolaget Lassie är det viktigt att ha uppsikt över grillen – och inte bara för den uppenbara brandrisken, utan för rester som en festlig grillmåltid lämnar efter sig.

Katter kan drabbas av blodbrist – livsfarligt

Katter som får i sig lök riskerar att drabbas av blodbrist, även kallat anemi. De första symtomen är mag- och tarmbesvär, följt av slött beteende, snabbare andning och blekare slemhinnor. 

En katt som inte får vård för besvären riskerar att dö.

Matresterna kan sätta sig som tarmproppar på hundar

En hund kan i regel svälja större föremål än katter, och då kan exempelvis majskolvar och benrester utgöra stora faror. 

Bägge två kan sätta sig som proppar i tarmen – och benrester kan dessutom orsaka stora skador om de splittras på väg ner i magen.

"Sticka hål på magsäcken"

Vad vore en trevlig middag i kvällssolen utan lite grillspett? 

Så må vara, men var i sådant fall noga med att ta in dem direkt efter avslutad måltid. Spetten luktar gott av kött eller fisk, men kan sticka hål på magsäcken om ditt husdjur får i sig det. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

1 timme sedan
"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.