Anthony Templet sköt sin egen pappa. Men var det verkligen mord, eller var det självförsvar?
Anthony Templet sköt sin egen pappa. Men var det verkligen mord, eller var det självförsvar? - Foto: Netflix

Anthony Templet mördade sin egen pappa: "Gjorde inget fel"

Den 9 augusti kommer dokumentären "I Just Killed My Dad" på Netflix. Det är ett fall om 17-årige Anthony Templet som mördade sin pappa – och där ingenting är som det verkar.


Den 3 juni 2019 får larmcentralen i Louisiana, USA, in ett samtal från den då 17-årige Anthony Templet.

Under samtalet medger Anthony att han skjutit sin pappa, Burt Templet. Vad som till en början verkar vara ett lättlöst mord mellan far och son visar sig vara en långdragen och minst sagt mörk berättelse.

Vem är Anthony Templet?

I Netflix-dokumentären "I Just Killed My Dad" får tittaren gräva ned sig i den annorlunda barndomen som Anthony Templet hade innan mordet på sin pappa.

Det framgår under rättegångsprocessen att Anthony, vid fem års ålder, i princip kidnappades av sin egen pappa. Det ledde till att han inte fick veta varken sin födelsedag eller adressen han bodde på.

Bildkälla: Netflix

Anthony Templets uppväxt

Under åren som Anthony växte upp levde han under både fysiska övergrepp och strikt kontroll av Burt, som aldrig lät honom gå i skolan. Varje steg som Anthony tog var bevakat av pappan, som spårade hans mobil och satte upp kameror i och runt om huset.

En sådan uppväxt ledde alla inblandade i fallet till att ställa den stora frågan: Var det mord, eller var det självförsvar?

Anthony Templets mord på sin pappa

Under larmsamtalet framgår det att ett bråk ledde fram till Burt Templets död.

Burt var arg på sin son, en argumentation som eskalerade till att Burt försökte slå Anthony.

Anthony tog sig loss och sprang in till sin pappas rum för att hämta pistolen.

– Han försökte attackera mig. Sedan hamnade vi i slagsmål. Jag sprang in i hans rum, stängde dörren och tog pistolen. När jag öppnade dörren så försökte han (ohörbart) sedan sköt jag honom, sade Anthony i samtalet med 911 enligt The Advocate.

Enligt polisens utredning hade Burt sedan snubblat tillbaka till badrummet och bett Anthony att sluta, varpå Anthony istället sköt honom två gånger till.

Burt Templet avled

Tre dagar efter att han sköts av sin son, avled Burt.

I Netflix-dokumentären berättar Anthony att han inte tyckte att han skulle bli straffad, då han inte ansåg sig ha gjort någonting fel.

Det fick Anthony Templet som straff

Med tanke på Anthonys destruktiva barndom som ledde fram till bråket med pappan, erbjöds Anthony en förlikning istället för att åtalas för dråp. Han slapp fängelse och gavs fem års övervakad skyddstillsyn.

Vid sidan av detta beordrades han även göra klart sin gymnasieexamen och gå i terapi, skriver The Advocate.

Efter förlikningen kommenterade Anthonys advokat Jarret Ambeau utfallet till The Advocate:

– Det här känns som den första dagen i hans liv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!