Onsdag 28 Sep
Stockholm

Ebba Buschs ilska efter klippet: "Fejk news"

Nu slår Kristdemokraternas partiledare tillbaka och menar att det sprids "dynga" om henne.
Nu slår Kristdemokraternas partiledare tillbaka och menar att det sprids "dynga" om henne. Foto: Maja Suslin/TT och Adam Ihse/TT

Ebba Buschs HBTQ-engagemang ifrågasätts efter Dyngbaggegalans Instagram-inlägg som florerat i sociala medier den senaste veckan. Nu slår Kristdemokraternas partiledare tillbaka och menar att det sprids "dynga" om henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför årets pridefirande publicerade satirkontot Dyngbaggegalan, med närmare 600 000 följare, ett hopklipp av intervjuer med Ebba Busch som uppges visa partiledarens ”olika energier”.

Klippet består av en intervju i Aftonbladet TV under prideparaden 2019, där säger Ebba Busch att hon "går för rätten att älska".

Klippet följs sedan av ett ytterligare klipp från en partiledardebatt i Uppsala Pingstkyrka 2018 där hon får frågan om homosexuella bör prövas för adoption.

– En del av motarbetandet kring homosexuellas rättigheter har varit oproportionerligt. Med det sagt, vår utgångspunkt är fortfarande att ett barn, alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen, mamma pappa barn och att det är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och sin pappa, svarar Ebba Busch i klippet.

Ebba Busch: "Fejk news"

I ett inlägg på sina sociala medier menar Ebba Busch att klippen tagits ur sin kontext och att hon uppmanar nu till alla att ”vara vaksam med konton som sprider "fejk news”.

– Det sprids just nu, ja dynga för att använda ett lämpligt ord. Det är en intervju med mig som sätts i en kontext och används för att man ska tro att jag står för någonting som verkligen inte stämmer, säger hon.

Ebba Busch från årets Pridetåg Foto: Maja Suslin/TT

Hon uppmanar sedan följarna att hålla lite extra koll i valet, och att även "harmlösa konton" kan ha en tydlig politisk agenda som inte vill se ett maktskifte.

Dyngbaggegalan: "Skrämmande"

Bakom kontot "Dyngbaggegalan" står Leo Vene som tycker att KD-ledarens respons är "skrämmande", och i en kommentar till Nyheter24 skriver han följande:

– Min poäng var att synliggöra Ebba Buschs skenhelighet, och istället för att ta tillfället i akt och förklara att hon och KD ändrat sin utgångspunkt, vilket ju hade varit jättebra om så vore fallet, valde hon att ljuga och insinuera saker om mig.

"Bemöter kritik som Donald Trump"

– Jag tycker att det är skrämmande att vi har politiker i det här landet som bemöter kritik som självaste Donald Trump och hävdar att ett klipp, som vem som helst kan hitta på Youtube om man nu tror att jag av någon anledning skulle ha mixtrat med det, är fake.

Leo Vene avslutar meddelandet med att skriva att Ebba Busch "äventyrar inte bara sin egen, utan alla politikers, trovärdighet". 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.