Cannabis har blivit en alltmer vanligare drog i Sverige och det är främst unga som använder drogen.
Cannabis har blivit en alltmer vanligare drog i Sverige och det är främst unga som använder drogen. - Foto: Rich Pedroncelli/Shutterstock

Fler som använder cannabis drabbas av psykos enligt ny studie

Antalet cannabisanvändare som får psykos ökar i Sverige, Norge och Danmark, visar en ny studie. Utvecklingen är oroande eftersom det finns ett samband med schizofreni enligt studien.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Cannabis har blivit en alltmer vanligare drog i Sverige under 2000-talet och det är främst unga som använder drogen. Bland 16-29 åringar uppger drygt 7 procent att de har använt cannabis under de senaste 12 månaderna, rapporterar Dagens Nyheter.

Nu har forskare i Sverige, Danmark och Norge undersökt hur många som drabbats av psykos kopplat till cannabis, amfetamin, alkohol och blandmissbruk mellan åren 2000 och 2016.

Den nya studien som är publicerad i tidskriften Psychological Medicine visar att cannabispsykoserna har ökat. 

Stabil ökning av cannabispsykoser

Mellan åren 2000 och 2016 drabbades 5171 patienter av cannabispsykos i Sverige. Antalet nya fall ökade då från 0,8 till 2,7 per 100 000 invånare, enligt studien.

– Det är en klar och stabil ökning av cannabispsykoser, där Danmark är i topp följt av Norge och Sverige. Vi tror att risken för underrapportering är stor, eftersom alla inte söker hjälp, säger Eline Borger Rognli, som är specialistpsykolog och beroendeforskare vid Oslo universitetssjukhus, till tidningen.

Enligt den nya studien ligger också ett blandmissbruk av droger bakom fler psykoser än tidigare. Samtidigt har de alkoholrelaterade psykoserna blivit färre.

– Vi ser också att de som får psykos blir allt yngre, det skiljer 15-20 år mellan de patienter som får alkohol- respektive cannabisrelaterad psykos, säger Eline Borger Rognli.

"Ungas hjärnor är mer sårbara"

Eline Borger Rognli menar att utvecklingen är oroande med tanke på att ungas hjärnor är mer sårbara. Men om vem som helst kan drabbas av psykos efter att ha rökt hasch – är oklart.

– Vi vet sedan tidigare att en av fyra som har fått en drogrelaterad psykos utvecklar schizofreni senare i livet. Den risken ökar om man får sin första psykos när man är ung, säger Eline Borger Rognli till tidningen.

Om cannabis kan orsaka schizofreni eller om det kan drabba den som har en medfödd sårbarhet för sjukdomen vet man inte heller.

/
/
/
/