SD:s Linus Bylund om ”journalistrugby”: Har medvetet missuppfattats
SD:s Linus Bylund om ”journalistrugby”: Har medvetet missuppfattats - Foto: Stefan Jerrevång/TT och Sören Andersson/TT

SD:s Linus Bylund om ”journalistrugby”: Har medvetet missuppfattats

SD:s stabschef Linus Bylund påstår att hans omtalade uttalande om ”journalistrugby” har missuppfattats – medvetet. I podcasten "Rak Höger" med högerdebattören Ivar Arpi ger han sin syn kring uppståndelsen.
– Tveksamt om jag är nykter, säger han.


Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund hävdar att hans uttalande om ”journalistrugby” har missuppfattats medvetet. 

I podcasten "Rak Höger", med högerdebattören Ivar Arpi, ger han sin syn på uppståndelsen kring det uppmärksamma uttalandet. 

– Jag tror att man ser en möjlighet att ”här kan jag låtsas att jag är lite debil och missuppfatta det här. Så låtsas jag att det här låter hotfullt”, säger Linus Bylund.

SD:s Linus Bylund om "journalistrugby"

Det var dagen efter valnatten som han fick frågan av journalister vad han såg fram emot de kommande dagarna efter valet. 

Då svarade Linus Bylund ”det som vi kallar för journalistrugby”. 

Han förtydligade sedan att det betyder ”att man knuffar journalister”.

I podcasten medger han dock att det var "tveksamt" om han var nykter vid tillfället som han blev intervjuad.

– Vi har festat hela natten, vilket jag tycker är helt rimligt dagen efter ett succéval, säger Linus Bylund i "Rak Höger". 

Journalistförbundet kritik om uttalandet 

Dagen efter Linus Bylunds kontroversiella uttalande publicerade bland annat Journalistförbundet ett pressmeddelande där de framförde kritik. 

– Hatiska och föraktfulla uttalanden om journalister och medier har förekommit alldeles för många gånger under de senaste åren och det är inte bara personer som är knutna till Sverigedemokraterna som behöver ändra sin retorik, säger Ulrika Hyllert.

Linus Bylunds uttalanden om journalister 

Det är inte första gången som Linus Bylund ifrågasätts kring hans uttalanden. Bland annat har han 2010 sagt att han vill att "enskilda journalister ska kunna straffas för partiskhet".

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, sa han då, enligt Expressen

Han har även delat sina åsikter om journalister på twitter: 

”Samtliga individer som sprider hat eller demokratifientliga åsikter skall nogsamt och systematiskt avlägsnas från Svenska folkets radio/tv", skrev han på Twitter i september 2014. 

2016 postade han ett inlägg på Twitter där han skrev: 

”Journalister som låter egna åsikter styra nyhetsbevakningen är nationens fiender”.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.