Stockholm

Veterinären: Dessa fem hundraser skulle jag aldrig köpa

Vilken hund skulle du inte skaffa av hälsoskäl?
Vilken hund skulle du inte skaffa av hälsoskäl?. Foto: Unsplash

Går du i tankar om att skaffa dig en liten vovve? Då kan det vara bra att ta in råd från veterinärer, och lyssna till vilka raser de inte skulle skaffa av hälsoskäl.


Läs mer

Med hund kommer en hel del ansvar – och för att undvika hjärtesorg kan det vara bra att ta reda på vilka hundraser som riskerar att drabbas av diverse sjukdomar innan man bestämmer sig för en specifik ras.

På TikTok delar veterinären Ben med sig av fem hundraser han (tyvärr) aldrig skulle införskaffa sig, eftersom dessa hundar tenderar att drabbas av allt ifrån hjärtsjukdomar till andningssvårigheter.

5. Chow Chow

Chow Chow. Bildkälla: Javier Galeano/TT

Ben inleder med att påpeka att det säkerligen finns snälla Chow Chow's, men enligt hans erfarenhet och kunskap tenderar denna hundras att ha ett ganska dåligt temperament.

– De kan vara väldigt distanserade och aggressiva mot veterinärerna och de lider ofta av ögonproblem.

4. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel. Bildkälla: Julio Cortez/TT

Till Bens sorg är Cavalier King Charles Spaniel ingen ras han skulle skaffa till sig själv, även om han ville.

– Näst intill alla får samma typ av hjärtproblem, vilket betyder att de spenderar sina sista dagar med hosta och andningsproblem. Att föda upp en hundras med hög risk för så många problem är enligt mig inte rättvist.

3. Tax

Tax. Bildkälla: Dmitri Lovetsky/TT

Tax en storfavorit hos många, just för deras härliga personlighet. Ben förklarar dock att så många som en av fyra utvecklar ryggproblem, vilket kan orsaka både smärta och i värsta fall förlamning.

2. Shar Pei

Shar Pei. Bildkälla: Vadim Ghirda/TT

Shar Pei kan smälta många hjärtan med sina ful-söta ansikten, men visste du att rasen har en sjukdom uppkallad efter sig vid namn Shar Pei-feber?

– Många av dem är alldeles för rynkiga, så pass att de behöver få sina ögonlock "fastspända" så att deras hår inte gnuggar i ögonen. De får alltid hudproblem och de har väldigt små öronkanaler, säger Ben i videon.

1. French bulldog

French bulldog. Bildkälla: Gregory Bull/TT

Ben menar att det inte bara är French bulldog som hamnar på första plats, utan egentligen alla hundar med platt ansikte. Vissa typer av hundar med platt ansikte är mer hälsosamma än andra, men det finns andra problem som väger tyngre.

Bland annat får de inte sällan ryggproblem, hudproblem, ögonproblem och det mest kända bekymret:

– Samhället har normaliserat att dessa hundars frustande innebär att de inte kan andas så bra.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.