I måndags avslutades rättegången där åklagare yrkade på fängelse för majoriteten av klimataktivisterna.
I måndags avslutades rättegången där åklagare yrkade på fängelse för majoriteten av klimataktivisterna. - Foto: Melli Petersson Ellafi/TT

Klimataktivisterna riskerar fängelse efter demonstration på E4: "Aldrig hänt"

I slutet av augusti satte sig flera klimataktivister på E4 utanför Karolinska sjukhuset i Solna och hindrade framkomligheten för ambulanser och andra trafikanter. I måndags avslutades rättegången där åklagare yrkade på fängelse för majoriteten av dem.


Med reflexvästar och banderoller satte sig tolv klimataktivister på motorvägen, E4 Solna i Stockholm. Två av dem limmade fast handflatorna i marken. På måndagen avslutades rättegången mot klimataktivisterna som står åtalade för sabotage.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter menar klimataktivisterna att de inte känt till att avfarten till Nya Karolinska universitetssjukhuset ligger i närheten av platsen för aktionen. Detta är enligt åklagaren inget som är förmildrande.

– Det ligger dem snarare till last. Det är ansvarsförskjutning och nästa gång kanske inte allt går bra, säger åklagaren Marina Ivic under sin slutframställan i Solna tingsrätt till tidningen.

"Tjugo fredliga klimataktivister"

Vid två tidigare tillfällen har klimataktivister dömts för sabotage i Sverige. Då blev påföljderna dom och böter, men den här gången yrkar åklagaren på ett fängelsestraff om sex månader för tio av aktivisterna. För två av dessa yrkar åklagaren på villkorlig dom och samhällstjänst.

Huruvida de ska dömas för sabotage eller inte är beroende på hur allvarligt aktionen stört trafiken eller inte. Men enligt åklagaren är händelsen av den allvarlighetsgraden. Marina Ivic pekar på de långa köerna som påverkade många.

Försvaret däremot, anser att det inte handlar om en allvarlig störning och att aktivisterna handlat inom rätten för demonstrationsfriheten.

– Aldrig tidigare i Sveriges historia har klimataktivister blivit häktade. Tjugo fredliga klimataktivister, två från Tyskland satt häktade en vecka före valet, säger en presstalesperson för Återställ våtmarker till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!