Bakterier i din matbutik
Det finns flera platser i din matbutik där bakterierna minst sagt frodas. - Foto: Leif R Jansson/TT, Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/Scanpix/TT

Här är den snuskiga sanningen om bakteriefällorna i din matbutik

Forskning visar att det finns flera platser i din matbutik där bakterierna minst sagt frodas, och du som äter ett äpple utan att skölja det först bör verkligen tänka om.


De allra flesta människor handlar regelbundet i sin lokala matbutik, och under de bestyren sträcker sig konsumenterna i regel efter en kundvagn eller kundkorg, och vandrar kanske fram längs kylvarorna och frukthyllorna.

Men kände du till att det på flera platser i matbutiken kryllar av, ofta inte särskilt hälsosamma, bakterier? Nu listar Insider flera anledningar till att kanske sprita händerna lite extra efter ett besök.

Foto: Anders Wiklund/TT

Bakteriefällorna i din matbutik – här är det smutsigast

Tidningen refererar till en amerikansk studie som visade att alla matbutiker, oavsett standard, kryllar av bakterier i princip överallt.

Här kan du läsa om den oväntade bakteriefällan i ditt badrum – och det är inte toaletten.

Den mest skadliga bakterien upptäcktes på butikernas kundvagnar, men allra mest fanns det i hyllorna med frukt och grönt, som i de mer exklusiva butikerna visade sig innehålla tre gånger fler bakterier än din hunds matskål.

På budgetvaruhus var samma del smutsigare än din tandborstmugg. Kanske inte så konstigt med många händer som klämmer och känner på samma varor.

Bakterierna kan leda till sjukdom

Kundvagnarna, i budgetbutiker, hade 270 gånger mer bakterier än vad det finns på spolknappen till din toalett. Men allra flest bakterier hittades i vagnar på de traditionella butikerna, tio gånger mer än i budgetbutikerna, och 361 mer bakterier än på dörrhandtaget till badrummet.

I 75 procent av fallen där kundvagnarna, i 100 butiker, testades var bakterierna skadliga, rapporterar Insider som har utgått från en studie utförd av Reusethisbag.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kyldisken är smutsigare än din telefon

Något annat som kunder ofta kommer i kontakt med är kyldisken. Den som är på jakt efter mjölk eller grädde riskerar faktiskt, genom handtagen, utsättas för mer bakterier än när de använder sin mobiltelefon – hela 1 235 gånger mer.

Och det är inte trevliga bakterier. De som hittades i butikerna var ofta så kallade gram-positiva bakterier som kan leda till sjukdomar som stafylokocker, lunginflammation och streptokocker, som kan leda till sjukdomar som halsfluss, samt hudutslag och blodförgiftning.

Här kan du läsa om den största bakteriefällan på din arbetsplats.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!