Kvinna nekas äldreboende – 94 och dement
94-åringen nekas plats trots att det finns många tomma platser på ålderdomshem i Solna. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Kvinna nekas äldreboende – 94 år och dement

En 94-årig dement kvinna i nekas plats på äldreboende. Utöver sin demens har hon problem med hörseln och hjärtbesvär. Varken Solna eller domstolen tycker dock att det berättigar en plats på äldreboende.


Den 94-åriga kvinnan som bor i Solna, hör dåligt, har hjärtbesvär och är dement. Men varken Solna stad eller domstolen tycker att det berättigar en plats på äldreboende, skriver Mitt i.

Hon bor själv i en lägenhet och har värk i kroppen. När den dementa kvinnan ansökte om äldreboende blev hon nekad. Hon bedöms uppnå en "skälig levnadsstandard" i hemmet, trots besvären. Det påpekas att hon inte sökt hemtjänst och att det skulle tillgodose hennes behov. 

Överklagade beslutet

Kvinnan överklagade beslutet med hjälp av sina barn och uppgav att hon inte klarar av sin hygien, ekonomi eller att laga mat. Hon har även bara varit utanför bostaden tre gånger på ett år.

Förvaltningsrätten ger nu staden rätt i sitt beslut och instämmer i att det som framkommit om kvinnans fysiska tillstånd inte kräver dygnet runt-omsorg på boende. 

Många tomma platser 

Samtidigt står många platser tomma runtom på Solnas äldreboenden. Det rör sig om cirka 75 platser, skriver Mitt i.

Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen, skriver i ett mejl till Mitt i att hög ålder vägs in i en ansökning om plats, men att det inte i sig är tillräckligt för att garanteras en plats på boende med dygnet runt-omsorg.

Solna har fem till sex procents avslag på de ansökningar som skickas in. 

– I de få fall där ett avslag ges så beror avslaget oftast på att man inte har omfattande hemtjänstinsatser över hela dygnet och att det inte är prövat, skriver Elisabet Sundelin till tidningen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!