Katten Dexter är en söt miljökämpe.
Katten Dexter är en söt miljökämpe. - Foto: Privat

Katten Dexter fyller sopsäckarna med skräp: "Kallar honom för miljökämpe"

Dexter är mästerkatten, eller rättare sagt miljökämpen, som håller Österskär rent från skräp. I flera år har han samlat skräp som husse Fredrik sorterar och slänger i sopsäckar som rymmer 125 liter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Dexter är bara nio år men redan en sann miljövän. Ja, och så är han ju en katt, en busig- men ordningssam misse. Han rensar Österskär rent från skräp sedan fem år tillbaka och har efter sina insatser hyllats - och kallats för "nya Greta".

Husse, Fredrik Weisten, berättar att det var en sommar som Dexter kom med något hängande från munnen, som sedan visade sig bli starten för miljökämpens engagemang.

Den nya hobbyn ledde till att Fredrik och hustrun Susanne Ekendahl Weisten installerade en kamera och satte upp den över altanen för att filma Dexters äventyr.

Dexter städar kvarteret

– Jag suckade för att jag trodde att det var en fågel först. Ytterligare ett dött djur att ta hand om. Men när han kom fram till mig så visade det sig vara ett glasspapper. Eftersom jag blev så glad så tänkte väl Dexter att "skräppapper verkar han gå i gång på". Efter det började det dyka upp en massa skräp på tomten som vi inte kände till, säger Fredrik Weisten till Nyheter24.

I början kom Dexter hem med skräp från den badplats som ligger nära där han och husse huserar. Glasspapper, korvförpackningar och plastpåsar av olika slag har Dexter rensat stranden ren från.

Efter städningen myser Dexter hemma. Foto: Privat

Dexter kallas för nya "Greta"

Det senaste åren har även Dexter enligt Fredrik kommit hem med en hel del byggskräp. Förmodligen har han rensat kvarteret rent från skräp i och med de flera hus som byggs och renoveras i området.

Allt skräp som Dexter kommer hem med lägger Fredrik och Susanne i en svart sopsäck som rymmer 125 liter - och den säcken blir full på nästan ett år.

– Några har refererat till Greta och andra till Dexters slit i förhållande till människors nedskräpning och kallat honom för miljökämpe. Men naturligtvis så är ju Dexter inte insatt i miljödebatten och vet knappast vem Greta är, säger Fredrik varmhjärtat och fortsätter:

– Han är helt enkelt bara en katt med en ovanlig hobby, vilket i sig leder till ett renare närområde.

Förutom Dexter har husse- och matte ytterligare två katter, Spencer och Gracie, men de har helt andra intressen än miljökämpen Dexter.

/
/