Stockholm

Klart: Nu ska alla poliser bära kroppskameror – ska minska hot

Från och med första december kommer polis bära kroppskameror.
Från och med första december kommer polis bära kroppskameror. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen hoppas nu att fler brott kommer kunna lösas genom att både ljud och bild tas upp. ​Från och med december ska samtliga poliser bära kroppskameror i arbetet.


Läs mer

Under våren 2018 testade vissa poliser i yttre tjänst att bära kroppskameror – och nu är det dags igen. Från och med december kommer de poliser som allmänheten möter se annorlunda ut.

Förutom handbojor, polisbricka och pistol blir nu även kroppskameran en del av polisens ordinarie utrustning. Det förebyggande syftet är att minska hot och våld mot poliser samt att säkra bevisningen om något händer, skriver Polistidningen.

Polisen i alla regioner ska bära kroppskameror

Planen är att polisen i alla regioner ska bära kroppskameror. Målet är att det ska vara klart under 2023.

– Vi har sett att kroppsburna kameror verkar brottsförebyggande och att de minskar risken för den enskilde polisen att utsättas för olika typer av hot och våld. Samtidigt skapas det möjlighet för bättre bevisföring i utredningsverksamheten, säger Jenny Larsson, samordnare för kroppsburna kameror på nationella operativa avdelningen, till tidningen.

Kamerorna är inte personliga utan kvitteras ut inför varje arbetspass och lämnas tillbaka när passet är slut.

Svårt att gå till hårt angrepp mot polisen

Polisförbundet backar upp införandet, främst ur ett arbetsmiljöperspektiv eftersom det kan bli svårt att gå till hårt angrepp mot en polis när man vet att man blir filmad.

När inspelning pågår märks det genom en ljudsignal och en röd ljusdiod på kameran.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.