Stockholm

Kimia ger tips till kvinnor i Iran: "Så kommer du undan moralpolisen"

Så kan du komma undan moralpolisen.
Så kan du komma undan moralpolisen. Foto: Markus Schreiber/TT, Gregorio Borgia/TT

Skrik det högsta du kan, hota med media och låtsas vara turist. Kimia, en kvinna född och uppväxt i Iran, ger sina tips på vad som krävs för att komma undan moralpolisen.


Läs mer

Sedan 1983 har det varit hijabtvång för kvinnor i Iran. Förbudet, liksom andra aspekter i behandlingen av kvinnor i landet, började protesteras emot efter den 22-åriga Mahsa Jina Aminis död till följd av övervåld från den iranska moralpolisen.

Protesterna i Iran fortsätter

Protesterna har pågått i månader sedan 22-åringens död. Under söndagen gick Irans åklagarkammare ut med att landets moralpolis läggs ned.

Kritik mot Iran efter nyheten om moralpolisen

Kritiska röster har dock höjts runt om i världen. Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström (S) menar att beslutet snarare är en skenmanöver av den iranska regimen.

Kimia kämpar för de iranska kvinnornas rättigheter

En av de som varit kritiska gentemot den iranska regimen är Kimia, som är både född och uppväxt i Iran. På både Instagram och TikTok kämpar hon för de iranska kvinnornas rättigheter genom att sprida information om vad som pågår i landet.

Så kommer du undan moralpolisen

Inte nog med det. På TikTok publicerade hon en video som handlade om hur hon lyckades undkomma moralpolisen efter att hon och en annan tjej blev tagna på gatan.

Hon inleder med att förklara att hijab är obligatoriskt för kvinnor i Iran, likaså är det obligatoriskt för kvinnliga turister.

– En dag hade jag inte på mig min hijab, eftersom jag inte tror på det och aldrig gjort. Jag gick i ett köpcenter och en annan tjej gick bakom mig. Plötsligt blev vi båda tagna av moralpolisen och låstes in i en av deras bilar, inleder Kimia.

"Jag ljög om att jag var turist"

Hon förklarar att om du någonsin hamnar i en sådan bil så kommer du att köras till fängelset, där du antingen får låta dina föräldrar betala en enorm summa pengar, eller så blir du kvar i fängelset och straffas på olika sätt.

– När de stoppade in mig i bilen så började jag skrika, och sa att jag bara kunde engelska, vilket är en lögn eftersom jag är född och uppvuxen i Iran. Men jag kan engelska väldigt bra, så jag ljög om att jag var turist och att jag skulle informera media.

Hon insåg att de inte riktigt trodde på henne, så hon fortsatte skrika för full hals. Den andra tjejen satt tyst och rädd bredvid henne och Kimia förstod att det troligtvis var första gången något sådant händer henne.

"Tjejer stöttar tjejer!"

Kimia bar med sig sitt utländska pass, som hon visade för moralpolisen samtidigt som hon ljög om att både hon och tjejen var vänner och turister i Iran.

– Tillslut sade moralpolisen att de inte förstod att vi var turister, och bad oss lämna bilen. Jag tog tag i tjejens hand och vi båda gick ut från bilen. Tjejen tackade mig för hjälpen och jag sa bara att det var lugnt. Tjejer stöttar tjejer!, avslutar Kimia i videon.

Andra kvinnor har gjort liknande

I videons kommentarsfält kommenterar andra iranska kvinnor om att de gjort liknande. Vissa menar att de ljugit om att de varit turister och hotat med media flera gånger, och att "det funkar varje gång". 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.