En 20-årig kvinnan har erkänt att Tove dog i hennes lägenhet.
En 20-årig kvinnan har erkänt att Tove dog i hennes lägenhet. - Foto: Privat & Henrik Montgomery/TT

Leif GW Persson: Därför kan kvinnorna frias för mordet på Tove, 21

Enligt Leif GW Persson är det inte säkert att de två misstänkta kvinnorna, 18 och 20 år gamla, kommer att dömas för mordet på Tove, 21.
– Det ska vi inte ta för givet, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.


Under tisdagen omhäktades de två misstänkta kvinnorna för mordet på Tove och gravfridsbrott. I samband med det erkände 20-åringen att hon misshandlat Tove i sin lägenhet och sedan flyttat kroppen i panik. 

Hon fortsätter hävda att det inte varit meningen att den unga kvinnan skulle dö, och nekar till mord. 

Här kan du läsa mer om mordet på Tove i Vetlanda.

Svårt att fälla 20-åringen för mordet på Tove

Åklagaren Adam Rullman har i tidigare intervjuer sagt att inga brottsrubriceringar förutom mord och gravfridsbrott är aktuella just nu. 

Men Leif GW Persson tror att det kan bli svårt att fälla 20-åringen för mord.

– Det som kommer att vålla åklagaren problem, det är uppsåtet. Om det inte finns någonting som starkt talar emot, så att man kan rädda ett mordåtal med ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Man borde räknat med att om man utsätter en person för den här graden av våld så kan personen dö, men inte brytt sig om det, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Svårt att fastställa dödsorsak 

En annan svårighet i fallet är att Toves kropp låg ute i 17 dygn innan den hittades, och att det därför kan vara svårt att säkerställa dödsorsaken. 

– Anta att man hittar någonting som är likt slagskador på en kropp, att man skulle använt ett föremål för att ta kål på offret, det kan uppstå om man brottas, offret trillar. Det är knepigt, säger han och fortsätter:

18-åringen fortsätter neka

Den misstänkta 18-åriga kvinnan har fortsatt neka till inblandning i mordet på Tove, men enligt Leif GW Persson finns bevisning mot henne vad gäller transporten av kroppen. Att hon däremot skulle fällas för mordet tror kriminologen inte är troligt. 

– Enda möjligheten till att den andra döms för mord är den äldre 20-åringen som har vidgått bråket och slagsmålet, att hon skulle ändra sig och säga att även hon var med vid bråket. 

Det var i oktober som Tove försvann efter en utekväll i centrala Vetlanda. Två veckor senare hittades den unga kvinnan död i ett skogsparti utanför staden.

Advokaten vill att mordmisstänkta 20-åringen släpps fri: "Mått mycket dåligt"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!