Stockholm

9-åringen med ett högre IQ än Albert Einstein och Stephen Hawking

9-åringen har ett högre IQ än Albert Einstein och Stephen Hawking
Flickan har redan en dubbel ingenjör-examen. Foto: adhara_perez11/Instagram

​En ung autistisk flicka född i Mexico City krossar fördomarna om individer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning genom att bevisa sina otroliga intellektuella förmågor vid bara nio års ålder.


Nio-åriga Adhara Pérez Sánchez har redan gjort sig till ett namn i de akademiska kretsarna med en imponerande IQ på 162. Enligt PEOPLE är den unga flickans IQ något högre än Albert Einstein och Stephen Hawkings, som båda hade en uppskattad IQ på 160.

"Gjordes till ett hån i skolan" 

Flickan har redan tagit examen från gymnasiet och håller för närvarande på att ta en dubbel examen i systemteknik och matematik. 

Den unga flickan berättade för Yucatan Times att hon "gjordes till ett hån i skolan". 

Adhara Pérez Sánchez är diagnotiserad med Aspergers syndrom, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättningsom ingår i autismspektrumet och kan orsaka svårigheter med sociala interaktioner.

Andra elever i skolan mobbade henne genom att kalla henne för "konstig" och "udda" på grund av hennes autism.

– Jag såg att Adhara lekte i ett litet hus och då låste de in henne och började retas, berättade hennes mamma, Nallely Sanchez, till kanalen. 

Föll i en "mycket djup" depression

Mamman berättar för tv-kanalen att hennes dotter föll in i en "mycket djup" depression och trots att hon var en smart ung elev, ville hon inte gå till skolan längre. Lärare informerade hennes föräldrar om att dottern sov under lektionerna och visade ett uppenbart ointresse. 

Medveten om barnets ovanliga smarthet hemma, insåg Nallely Sanchez att den nuvarande utbildningsplanen inte passade hennes dotter och satte därefter dottern i terapi. Detta blev en stor vändpunkt för familjen eftersom de fick möjlighet att identifiera flickans extremt höga IQ och ge henne en inlärningsmiljö som var anpassad för hennes unika färdigheter.

Detta hjälpte Adhara Pérez att blomsta och hon avslutade grundskolan vid femårs-ålder, mellanstadiet som sexåring och gymnasiet när hon var åtta. 

Enligt KNSD går hon för närvarande på Universidad CNCI – ett universitet i Mexiko – där hon studerar systemteknik och matematik. 

Trots sina studier hittade barngeniet tid till att skriva en bok om sina upplevelser med en titel som ungefär översätts till "Ge inte upp". Boken fanns till och med på Forbes Méxicos lista över 100 mäktigaste kvinnor i Mexiko.

Drömmer om att bli astronaut 

Den 9-åriga flickan vill utforska astrofysik och drömmer om att jobba som astronaut på Nasa och resa till Mars i framtiden. Hon har redan blivit inbjuden att studera astronomi vid University of Arizona efter att hennes historia fångade UA:s president Robert Robbins uppmärksamhet.’

Adhara Pérez Sánchez arbetar också med att utveckla ett nytt smart armband för att hjälpa autistiska barn. Enligt Vogue México kommer armbandet att kunna följa känslorna hos barn med olika utvecklingsstörningarna och därmed förutse och förhindra anfall och andra utbrott.

– Jag gör ett armband som mäter barns känslor så att föräldrar ska kunna se vilka känslor deras barn har genom att kolla i deras telefon, surfplatta eller dator," förklarade det unga geniet till tidningen.

IQ
/

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.