Så mycket tjänar Akademibokhandelns och Adlibris vd – på bokimperiet.
Så mycket tjänar Akademibokhandelns och Adlibris vd – på bokimperiet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pontus Lundahl/TT/Pressbild/Bokusgruppen

Bokjättarnas lyxiga miljonlöner – hen tjänar mest

Den 21 februari är det dags för bokfest! Under tisdagen börjar årets stora bokrea och bokhandlarna gör sig redo för att stapla böcker till de lässugna. Nyheter24 har tagit reda på vad cheferna för svensk bokhandel tjänar.


Nu stundar det för den årliga köpfesten, bokrean, runt om i landet – vilket bokhandlare väntat på och förberett bokhyllorna fulla med årets läsning till låga priser.

För bokbranschen är rean en viktig period på året och många butiker öppnar extra tidigt på bokreans första dag – och vissa öppnar redan vid midnatt. Kanske har du flera böcker i åtanke dagen i ära och är redo att öppna plånboken för litteraturens värld. Men vad tjänar egentligen bokjättarnas vd på bokimperiet? Det har Nyheter24 tagit reda på.

Så mycket tjänar Adlibris vd Jonas Karlén

I november 2019 tillträde Jonas Karlén, 49, som ny vd för Adlibris. Innan det var han vd för e-handelsföretaget Linas matkasse, dessförinnan som vd för MTG:s tv-tjänst Viaplay. 

– Adlibris är ett av de mest kända och omtyckta varumärkena inom e-handel i Norden, så när jag fick frågan blev jag verkligen intresserad, säger Jonas Karlén inför sin nya roll till Svensk Bokhandel.

I slutet av 2022 stod det även klart att det genom en intern affär inom Bonnierkoncernen, att nätbokhandeln Adlibris tar över bokhandelskedjan Pocketshop.

Enligt Skatteverkets uppgifter som Nyheter24 tagit del av hade Karlén för taxeringsåret 2021 en inkomst på 3 540 442, det ger honom en månadslön på 295 036 kronor. Karlén är även verksam i fem bolag, enligt Allabolag.

Jonas Karlén. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Akademibokhandelns vd Maria Edsmans lön

I Bokusgruppen ingår Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play. På boktravarnas chefsstol sitter Maria Edsman, 55. Hon var tidigare försäljningschef och blev vd för Akademibokhandeln och Bokus våren 2018. 

Att vara vd för aktiebolaget för Bokusgruppen ger verkligen ett rejäl klirr i kassan. Enligt Skatteverkets uppgifter som Nyheter24 tagit del av hade Edsman för taxeringsåret 2021 en inkomst på 2 870 189, det ger henne en månadslön på 239 182 kronor.

Hon har även ett överskott av kapital på 11 891 kronor. Edsman är även enligt Allabolag verksam i åtta bolag, varav ena är lågpriskedjan Rusta, där är hon styrelseledamot.

Maria Edsman. Foto: Pressbild/Bokusgruppen
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.