När börjar Ramadan 2023 och när slutar egentligen Ramadan 2023?
När börjar Ramadan 2023 och när slutar egentligen Ramadan 2023? - Foto: Pexels

Ramadan 2023: När börjar och slutar det? Datum att ha koll på!

Ramadan 2023 står för dörren och därmed också Eid al-fitr. Men när börjar och slutar egentligen Ramadan 2023, och när infaller festligheterna i och med Eid al-fitr? Här är svaren!


Vad är Ramadan?

Ramadan är en månadslång religiös fasteperiod inom islam som hålls under den nionde månaden i den islamiska kalendern, enligt SVT.

Under Ramadan avstår muslimer från mat, dryck och andra fysiska nöjen från gryning till solnedgång varje dag. Under fastan förväntas troende att reflektera över sina handlingar och söka närmare kontakt med Gud genom böner, läsning av Koranen och utförandet av goda gärningar. 

Ramadan är också en tid för samhörighet och gemenskap, där muslimer samlas för att bryta fastan tillsammans vid solnedgången och för att fira Eid al-fitr, en högtid som markerar slutet på fastemånaden.

Här kan du läsa mer om Ramadan och Eid al-fitr.

När börjar Ramadan 2023? Datum att ha koll på

Det datum som Ramadan börjar och slutar ändras varje år eftersom det avgörs av nymånen. Men under 2023 infaller Ramadan den 23 mars. 

Hur månen tolkas och vilken region man befinner sig i kan emellertid påverka detta datum med några dagars variation, enligt UNHCR.

Fullmåne 2023: Datum för varje månad – när är det fullmåne?

När slutar Ramadan 2023?

Ramadan 2023, och den fasta som pågår, når sitt slut den 21 april 2023. 

Även detta datum kan variera beroende på region och hur man tolkar månen. 

När är Eid al-fitr 2023? 

Högtiden Eid al-fitr är avslutningen på Ramadan och under 2023 infaller Eid al-fitr efter att solen gått ner den 21 april. 

Därefter pågår festligheterna i åtminstone tre dagar.

Källor: SVT och UNCHR  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!