Mannen vägrade avliva sin hund som led.
Mannen vägrade avliva sin hund som led. - Foto: Christine Olsson/TT/Ingvar Karmhed/SvD/TT

Vägrade avliva sin sjuka hund – hotade veterinärerna

Mannen följde inte veterinärens rekommendation gällande smärtlindring och avliving. Nu döms han av både tingsrätten och hovrätten för djurplågeri.


Det var efter att en djurskyddskontrollant besökt en man och sagt att han måste uppsöka veterinär med sin sjuka hund. Mannen gick motvilligt med på det och veterinären undersökte hunden som led av flera stora knölar kring analöppningen, skriver Dagens Juridik.

Veterinärens bedömning var att hunden borde avlivas, men ägaren menade att hunden i stället skulle få självdö hemma hos honom.

Veterinären vittnade om att mannen den 12 augusti 2021 kom in till dem på djurkliniken och ville att hon skulle kontrollera dennes hund. Mannen ska då ha agerat hotfullt och sagt att om de skulle avliva hans hund "då skulle de också avlivas". 

Hunden utsattes för stort lidande

Mannen vägrade avlivning och hunden behandlades i stället för knölarna och ledproblem genom bland annat smärtlindring. Men veterinärerna var eniga om att knölarna inte gick att operera bort och att såren skulle ha svårt att läka.

Efter vittnesuppgifter och skriftlig bevisning fann Vänersborgs tingsrätt att hunden utsatts för lidande i form av ledbesvär och blödande knölar runt analen.

Tingsrätten menar att mannen fått tydlig information om att hunden hade ont samt varit medveten om den uppenbara risken för att hunden skulle lida. Trots detta följde han inte veterinärens rekommendation gällande smärtlindring och avlivning. 

Mannens ska dömas för djurplågeri

Mannen gick däremot med hunden till veterinär både den 12 och den 26 augusti 2021, och ska därför inte dömas för den del av åtalet som avser att han inte gav hunden nödvändig veterinärvård.

Hovrätten för Västra Sverige instämmer i tingsrättens uppfattning att han hade likgiltighetsuppsåt

Mannen ska dömas för djurplågeri på det sätt som tingsrätten ansett, och i enlighet med tingsrättens dom har han även gjort sig skyldig till olaga hot.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!