Här är några hållbara råd du kan följa som nybliven förälder för att få ihop ekonomin.
Här är några hållbara råd du kan följa som nybliven förälder för att få ihop ekonomin. - Foto: Pexels

Från blöjor till besparingar – så klarar du ekonomin som nybliven förälder

Inflationen och den ekonomiska osäkerheten kan göra det svårt att hantera ekonomin som nybliven förälder. Men med några enkla strategier kan du göra göra en hållbar buffert och hantera de utmaningar som kommer din väg.


Att bli förälder kan vara en utmaning när det kommer till ekonomin. En av de största utmaningarna för nya föräldrar är ofta att hantera kostnaderna som kommer med att uppfostra ett barn.

Dessutom har inflationen slagit extra hårt mot svenska barnfamiljer. Siffror som Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll tagit fram till Expressen visar att kostnaden under två år har ökat för ett barn med 300 000 kronor.

Familjens ekonomi påverkas av inflationen

Familjens ekonomi påverkas de första åren framför allt av inkomstbortfall i form av föräldraledighet, men barnbidraget väger upp för en del kostnader, skriver Expressen.

Barnbidraget höjdes 2018 men har däremot inte höjts efter det, trots att många utgifter i dag ökat.

– Barnbidraget har inte ökat på fem år och inkomsterna har inte heller ökat i samma utsträckning som inflationen, säger Madelén Falkenhäll till Expressen och tillägger:

– Idag täcker barnbidraget 28 procent av de nödvändiga utgifterna för en tioåring och 2021 var det 34 procent. Eftersom barnbidraget inte följer någon uppräkning så minskar värdet i takt med inflationen.

Räkna med vab och inkomstbortfall

En buffert är mycket bra att börja spara mot och som du enkelt kan komma åt om du skulle råka ut för oförutsedda utgifter.

Det bästa man kan göra innan man bestämmer sig för att bilda en familj är att spara ihop lite pengar om det är möjligt.

– Är man nybliven förälder och inte har en buffert och dessutom lever som man alltid gjort fast med ytterligare utgifter innan det krisar, blir man lätt sårbar för minsta oväntad utgift, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken till Nyheter24.

Har du redan barn är det bra om du gör din buffert ännu större, och efter detta kan du också rikta in dig på det mer långsiktiga sparandet. Här är det bra att räkna med inkomstbortfallet, vab och sådant som kommer att påverka ekonomin under småbarnsåren.

Är du ensamstående föräldrar? Här kan du läsa om hur du ska säkra din ekonomi.

Lista: Så klarar du ekonomin som nybliven förälder

  1. Skapa en budget. Det är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hantera dina utgifter som nybliven förälder. Gå igenom din inkomst och utgifter för att få en tydlig bild av dina pengar. Se till att inkludera alla utgifter som kommer med att ta hand om ett barn, till exempel blöjor, kläder och mat. Var realistisk med din budget och se till att du har utrymme för oförutsedda kostnader.

  2. Köp begagnat. Barn kan växa ur kläder och utrustning väldigt snabbt, så det är en bra idé att köpa begagnat istället för att alltid köpa nytt. Det finns många butiker och webbplatser som säljer begagnade barnkläder och utrustning till rimliga priser. Genom att köpa begagnat kan du spara en hel del pengar.

  3. Undvik onödiga inköp. Det kan vara en ny leksak eller en dyr barnvagn. Innan du köper något, tänk efter om du verkligen behöver det och om det passar in i din budget. Försök att undvika impulsköp.

  4. Spara på matkostnader. Det kan vara dyrt att köpa färdiglagad mat. Satsa på att laga mat hemma, det är inte bara billigare, det är också en hälsosammare alternativ. Du kan spara pengar genom att laga mat i förväg och frysa in den, eller genom att använda ingredienser som du redan har hemma.

  5. Rätt till bidrag och stöd. Om du kämpar med att få din ekonomi att gå runt som nybliven förälder glöm inte bort att du även har rätt till barnbidrag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!