Philip Diab har varit coach i Lyxfällan i 15 år.
Philip Diab och Magnus Hedberg är bägge två experter i Lyxfällan. - Foto: Privat och Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Philip Diab avslöjar – det här får honom att avbryta samtalen i Lyxfällan

Philip Diab har varit coach i Lyxfällan under många års tid, och därmed träffat en hel drös med deltagare. För Nyheter24 berättar han om när han behövt avbryta samtalen i programmet.


Philip Diab är en minst sagt bekant profil för de flesta svenska tv-tittare, och är kanske mest känd som coach i TV3:s “Lyxfällan”. Han har även synts i SVT:s program “Vi eller aldrig” och är grundare till Kickass-Coach

Philip Diab är coach i TV3:s Lyxfällan

Philip Diab har varit ett stående inslag i Lyxfällan i 15 år, och har därmed träffat en stor skara deltagare. 

I programmet hjälper ekonomerna Magnus Hedberg och Magdalena Kowalczyk deltagarna med allt från budgetering till förhandling av ränta, och Philip Diab försöker hitta roten till deras ekonomiska problem – som ofta grundar sig i något djupare. 

Här kan du läsa om Lyxfällan-coachen Philip Diabs bästa tips för att rädda din ekonomi

Philip Diab är grundare till Kickass-Coach. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-coachen Philip Diab: "Stack därifrån"

I Lyxfällan uppstår det inte sällan väldigt starka känslor under coachen Philip Diabs samtal med deltagarna. Det kan vara både tårar och ilska som väcks till liv när Philip Diab försöker hitta vad som kan ligga bakom beteendet hos deltagarna. För Nyheter24 berättar han att det vid ett flertal tillfällen brunnit till rejält i samtalen. 

– Absolut. Det är ju någon som har gått ut från samtalet och skrikit åt mig. Och det är någon som bara har stuckit därifrån. Och det är någon som jag har utmanat, där det uppstod känslan att nu smäller det snart. 

Här kan du läsa mer om Lyxfällan-fallen Philip Diab aldrig glömmer

Philip Diab har varit coach i programmet i 15 år. Foto: TV3/Lyxfällan

Ett exempel Philip Diab tar upp är ett samtal han hade med ett par i Lyxfällan, som slutade med att de lämnade rummet. 

– De tyckte att jag försökte få dem att skilja sig fastän jag inte har någon agenda. Det var när de fick frågorna av mig som den ena kände att de kanske behövde gå skilda vägar, och den insikten gjorde att den andre försökte hitta vems fel det var istället för att acceptera sin partners önskemål, berättar Lyxfällan-coachen. 

Philip Diab om samtalen i Lyxfällan: "Kan sätta gränser"

Trots att deltagarna och coachen Philip Diab kan tycka olika i samtalen, så förklarar han att han aldrig blir arg eller förbannad i Lyxfällan. 

– Däremot så kan jag ju sätta gränser. Jag har ju bland annat sagt till en person att: “Jag kan inte hjälpa dig om inte du vill ha hjälp. Så jag tycker att vi stannar här”. Och det kan ju uppfattas som att jag är arg, men det handlar inte om det utan om att veta när det är lönlöst att jobba när det inte finns vilja till insikt eller förändring. 

"Däremot så kan jag ju sätta gränser". Foto: TV3/Lyxfällan

Diab berättar att han vid ett flertal gånger avbrutit samtal i Lyxfällan, något som fungerat som en ögonöppnare för vissa av deltagarna. 

– För vissa blev det nog en riktig tankeställare. En del kommer till Lyxfällan och är kanske vana vid att människor hjälper dem hela tiden, fastän de själva inte är beredda att göra jobbet. Så ibland är det bästa de kan få att jag säger stopp och nej, så att de får reflektera över sin situation och själva välja att ta ansvar för den. 

Han liknar det vid en rökare som man försöker hjälpa att sluta. Men om de inte kommit till den insikten själva så kommer de inte ta emot hjälpen. 

– Det är samma i Lyxfällan. De har ju kommit dit för att få hjälp med sin ekonomi. Men om de inte vill ändra på sitt beteende, då kan de inte heller få en annan ekonomi. Det som kommer upp i samtalen är inte alltid vad människor vill höra men det är vad de behöver höra, förklarar Philip Diab. 

Lyxfällan-coachen: "Därför behöver vi avbryta"

Men det finns däremot inga Lyxfällan-fall som Philip Diab väljer att inte ta sig an, utan han försöker alltid att coacha alla deltagare – oavsett utgångsläge. 

– Jag försöker med alla. Ibland kommer vi till en punkt där de inte vill ha coachning, eller där jag säger att de inte är mottagliga för detta just nu. Och därför behöver vi avbryta, säger Diab till Nyheter24 och tillägger: 

– Men det är inte så att jag på förhand säger nej, utan jag avslutar i så fall själva coachingsamtalet. Ibland kan jag säga: “Är det så att du ändrar dig så är du välkommen att höra av dig”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!