Philip Diab är coach i TV3:s Lyxfällan.
Philip Diab är coach i TV3:s Lyxfällan. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-coachen Philip Diabs bästa tips – så räddar du din ekonomi: “Våga…”

Coachen Philip Diab har gjort sig känd för att hjälpa deltagarna i Lyxfällan att hitta roten till deras ekonomiska problem. I en intervju med Nyheter24 ger han sina bästa knep kring hur man ska tänka i det ekonomiska mörker många just nu befinner sig i.

Sammanfattning av artikeln
  • Misstagen du ska akta dig för
  • Så håller du budgeten
  • Tipsen för en billigare vardag

Philip Diab har en lång karriär bakom sig, och har nu även blivit ett välkänt ansikte i rollen som coach i ett flertal populära tv-produktioner. Diab har exempelvis synts i program så som “Vi eller aldrig” i SVT, där han vägledde par som försökte rädda sina relationer, och är även grundare till Kickass-Coach

Philip Diab är coach i Lyxfällan 

Men mest känd är han nog som coach till deltagarna i "Lyxfällan". Förutom experterna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är Philip Diab en av frontfigurerna i långköraren Lyxfällan, något som han har varit i 15 år. I TV3-programmet hjälper han deltagarna att hitta källan till deras ekonomiska svårigheter, som ofta grundar sig i något djupare. 

Här kan du läsa om Lyxfällan-experten Magnus Hedbergs spartips.

Philip Diab är coach i Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-coachens ord i kristider: "Gör det bästa för dig"

Just nu tampas många med liknande problem som Lyxfällan-deltagarna i form av höga elräkningar, skenande räntor och rekordpriser i mataffärerna. Nyheter24 frågade därför Philip Diab om hur man egentligen ska tänka i ekonomiska kristider. 

– De dåliga tiderna kommer att gå över. Håll ut. Gör det bästa för dig under den här perioden. För när du kommer ut under den här perioden med höga räntor och höga elpriser, och har du lyckats spara dig ur den här så gott du kan så kan du komma att få ett riktigt, riktigt bra liv efter det, säger Diab och fortsätter: 

– Våga fatta modiga beslut. Våga säga upp saker som kostar pengar. För att du kan alltid ta in dem igen. Dina barn klarar sig utan det där extra streaming-abonnemanget. 

Lyxfällans Philip Diab förklarar att det finns ett flertal vardagliga bekvämligheter som man kan se över, och istället hitta andra lösningar som inte behöver kosta lika mycket pengar. 

– Titta på hur mycket halvfabrikat vi äter där hemma. Kan vi laga käk istället? Kan vi göra lunchlådor? Kan vi vara mer hemma? Kan vi vara mer tillsammans? Det finns saker vi kan göra som är härliga som inte kostar pengar. Kan vi ta en promenad istället för att gå och fika? 

Philip Diab hjälper deltagarna att hitta källan till deras ekonomiska problem. Foto: TV3/Lyxfällan

Philip Diab: "En budget kan också bli något som du tävlar med"

Lyxfällan-coachen poängterar vikten med att vara medveten kring de kostnader man har, och att få så bra koll som möjligt. Philip Diab tipsar om att försöka se det som en utmaning att sätta upp en budget och sedan hålla sig till den. 

– Jag gör ju också en budget även om jag har bra ekonomi. Men jag gör ju en budget för att jag tycker det är roligt att tävla och slå den. En budget kan vara jobbig men en budget kan också bli något som du tävlar med. 

Lyxfällan-cochens tips: "Våga titta på din ekonomi"

Enligt Philip Diab ska man inte undvika att verkligen se över sin ekonomi, även om det kan kännas obehagligt och läskigt. 

– Den som har mest pengar över i slutet av månaden är inte den som har tjänat mest. Det handlar om hur mycket kontroll du har haft på din ekonomi, berättar Lyxfällan-coachen och tillägger: 

– Det är som att våga ställa dig på vågen. En av anledningarna till att vi inte gör det är för att vi inte vill se det. Men det är inte förrän vi ser det som vi kan göra någonting åt det. Så våga titta på hur det ser ut innan det blir ett problem. 

Vill du läsa mer om Lyxfällan? Här kan du läsa alla våra artiklar om programmet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!