Leif GW Persson tror att hovrätten friar Maja Hellman.
Leif GW Persson tror att hovrätten friar Maja Hellman. - Foto: Polisen/Erik Simander/TT/Polisen

Mordet på Tove • Leif GW Persson tror hovrätten friar Maja Hellman: "Jag hoppas"

I förra veckan dömdes Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda och grovt gravfridsbrott. Kriminologen Leif GW Persson tror däremot att 18-åringen kommer att frias för mord i hovrätten.


På den första rättegångsdagen som inleddes den 27 mars 2023 nekade bägge kvinnorna till mord, men erkände sig skyldiga till gravfridsbrott.

Johanna Leshem Jansson, 20, uppgav då att Toves död varit en olyckshändelse och att strypgreppet hon tagit varit kortvarigt.

I onsdags förra veckan kom den unika domen som förtäljde att de två unga kvinnorna dömdes till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

Leif GW Persson om domen: "Tror att de kommer att avvisa åtalet"

Kriminologen och författaren Leif GW Persson håller däremot inte med tingsrättens dom. När han gästade TV4:s Nyhetsmorgon under söndagen berättade Leif GW Persson att han tror att 18-åriga Maja Hellman är oskyldig till mordet.

– Jag har grubblat på detta i några hundra timmar och jag tror att jag börjar få klart för mig vad som hände, sa han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Samma dag som domen föll meddelade kvinnornas advokater att båda kvinnorna kommer att överklaga tingsrättens dom. 

– Jag hoppas och tror att de kommer att avvisa åtalet mot 18-åringen för mord och att de, beroende på nya rättsläkarutlåtandet, kommer att ändra åtalet mot 20-åringen till någon mildare variant av dödligt våld, säger Leif GW Persson till kanalen.

Mordet på Tove • Johanna Leshem Jansson, 20, kommer överklaga domen: "Mår säkert väldigt dåligt"

Leif GW Persson om livstidsdömda Johanna Leshem Jansson

Leif GW Persson berättar vidare till kanalen att han även tror att 20-åriga Johanna Leshem Jansson kan ha strypt Tove på egen hand och att 18-åringen inte "nödvändigtvis hållit ned hennes armar", som domen antyder.

– Det finns många möjligheter där. Men poängen i sammanhanget är att du ska kunna styrka det bortom rimlig tvivel och där befinner man sig, enligt min bestämda uppfattning, långt i från de 97 procent som detta handlar om.

Allt om mordet på Tove i Vetlanda • Misshandeln • Dödsorsaken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!