Johanna Leshem Jansson, 20, och advokaten Clea Sangborn kommer nu att överklaga domen.
Johanna Leshem Jansson, 20, och advokaten Clea Sangborn kommer nu att överklaga domen. - Foto: TT/Polisen

Mordet på Tove • Johanna Leshem Jansson, 20, kommer överklaga domen: "Mår säkert väldigt dåligt"

I oktober mördades Tove, 21, efter en utekväll i Vetlanda. Nu döms Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, till livstids fängelse. 20-åringen och advokaten Clea Sangborn kommer nu att överklaga domen.


Under onsdagen dömdes en 20-åring och en 18-åring till livstids fängelse för mordet på Tove, 21 år, i Vetlanda.

Den avgörande bevisningen har varit de uppgifter som rättsläkaren förklarat. Dödsorsaken var kvävning genom strypning, enligt tingsrätten. Ytterligare bevisningen är vittnesmålet från en granne som träffade 20-åringen under mordnatten.

Läs mer om hur polisen hittade Tove utanför Vetlanda här.

Det håller inte Johanna Leshem Janssons, 20, försvarare Clea Sangborn med om. Under rättegången hävdade Sangborn att Tove dog av kvävning genom inandning av kräk av maginnehåll till lungorna och att rättsläkaren varit osäker kring ett magsäcksinnehåll i lungorna.

Mordet på Tove i Vetlanda • Polisens fynd i Johanna Leshem Janssons mobil: "Mörda någon diskret"

– Det handlar mycket om rättsläkarens bedömning av kvävningsmekanismen. Jag menar att hon har varit osäker tidigare och att hon har skrivit i tidigare yttranden att det fanns magsäcksinnehåll i lungorna, säger Clea Sangborn till Svenska Dagbladet.

Johanna Leshem Janssons liv innan mordet på Tove i Vetlanda: "Utåtriktad".

Johanna Leshem Jansson och Clea Sangborn överklagar domen

"Den tekniska utredning som polisen gjort särskilt när det gäller frågan om hur de åtalade rört sig under händelseförloppet har också haft stor betydelse för tingsrättens slutsats", skriver tingsrätten.

Johanna Leshem Jansson har erkänt att hon flyttat Toves kropp och försökt antända den, men nekat till mord. Enligt 20-åringen uppstod ett slagsmål. Då tog hon ett strypgrepp på Tove, som enligt henne var kortvarigt.

Så mycket ska Johanna Leshem, 20, och Maja Hellman, 18, betala i skadestånd.

Hon menar att hon hade inget uppsåt att Tove skulle dö, vilket är anledningen till att de kommer att överklaga domen.

— Bara för att man är rättsläkare och framstår som säker, så betyder inte det att man har rätt. Därför vill vi överklaga och få saken prövad en gång till i hovrätten, säger Clea Sangborn till TT.

När Aftonbladet intervjuar Clea Sangborn är hon på väg för att tala med Johanna Leshem Jansson.

– Hon mår säkert väldigt dåligt, jag ska prata med henne nu. Jag kan inte tro att man mår bra om man får livstids fängelse när man är 20 år gammal.

Läs alla våra artiklar om mordet på Tove i Vetlanda här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!