Så tar du hand om din äldre hund och ålderdomens utmaningar.
Så tar du hand om din äldre hund och ålderdomens utmaningar. - Foto: Pexels

Så tar du hand om din gamla hund: "Negativ spiral"

Att ta hand om en äldre hund kan innebära en hel del utmaningar. Men med rätt strategier kan du se till att din hund lever ett lyckligt och hälsosamt liv även på äldre dagar.


När din hund börjar åldras bör man ta särskild hänsyn till dess hälsa och välbefinnande. Din äldre hund kan på äldre dagar kräva mer tid och uppmärksamhet, men det är också en möjlighet att fortsätta skapa minnesvärda stunder tillsammans. 

Lista: Här är hundraserna som är absolut BILLIGAST att äga.

Äldre hundar har lättare att gå upp i vikt

I TV4:s Nyhetsmorgon intervjuas hundcoachen Fredrik Steen, som även tagit med kanalens egen hundmaskot, Lilla Nymo.

Fredrik Steen berättar till kanalen hur en äldre hunds energinivåer minskar med åldern, och hur viktigt det är att fortsatt ge sin hund motion för att förbättra dess hälsa och välbefinnande.

Ett alternativ är man som hundägare delar upp hundpromenaden under dagen om tre pass för att ge sin hund möjlighet att sträcka på benen. Detta i och med den stora fällan som enligt Fredrik Steen är att en äldre hund lätt blir överviktig på äldre dagar.

– Det är väldigt lätt med gamla hundar att de går upp i vikt och att man börjar röra på dem mindre, det blir en negativ spiral och det är viktigt att jobba med och hitta alternativa motionsformer som simning. Man måste vara lite mer uppfinningsrik, säger Fredrik Steen till TV4.

Den bästa hundmaten för en äldre hund

Äldre hundar har specifika näringsbehov som skiljer sig från unga hundars behov. Maten du ger din hund bör vara lätt att smälta och innehålla högkvalitativa ingredienser för att hålla din hund frisk och stark.

Därför är det enligt hundcoachen värt att överväga att byta till ett foder anpassat hos en äldre hund. Din veterinär kan ge dig råd om vilken typ av mat och tillskott som är bäst för din hunds hälsa.

Då kan din hund äta glass – trots känslighet mot mjölkprodukter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!