Så lindrar du din ångest inför sommarsemestern:
Lider du av ångest, oro och stress inför sommaren och semestern? Då är du inte ensam! - Foto: Pressbild/Sveapsykologer & Pexels

Psykologen: Så lindrar du din ångest inför sommarsemestern

Känns det som att alla går runt och längtar efter sommaren och semestern samtidigt som du går runt med ångest inför årstiden? Psykologen David Waskuri berättar för Nyheter24 hur man kan lindra ångesten och stressen.


Sommar och sol, ledigheten står bakom dörren och rutinerna luckras upp. För många är det den bästa tiden på året, för andra är det ett stort stress och ångestmoment. 

Vinterdepression är något som ofta diskuteras, samtidigt är det många som inte vet att säsongsdepression även existerar på sommaren. Nyheter24 har pratat med David Waskuri, specialist inom psykologisk behandling och psykoterapi på Sveapsykologer. Han berättar om sina bästa tips för att göra sommaren och semestern mindre ångestfylld.

Varför upplever många ångest och stress?

David Waskuri berättar att det finns flera olika anledningar till att man kan känna ångest och stress inför sommarmånaderna. Det kan till exempel bero på störd sömn eller tankar kring klimatångest. Men för många handlar det om pressen för att göra det bästa av sommaren. 

– Att tänka på överhettningssymtom som hög puls, svettiga handflator och andnöd kan också utlösa ångest och panikattacker, berättar han och tillägger: 

– Från en fysiologisk synpunkt kan symtom på överhettning kännas som ångest (andnöd, svettning, rodnad och ökad hjärtfrekven), vilket kan leda till att du får mer oroliga tankar.

Höga temperaturer och FOMO 

Många människor ser sommaren som en tid för lek och skoj, men denna uppfattning kan kännas förvirrande om du istället upplever en ökning av ångest, depression eller panikattacker. Ökningen av dagsljustimmar kan även utlösa ångest då den kan störa dygnsrytmen och sömncykeln. Höga temperaturer kan också förhindra sömn enligt David Waskuri. 

– Om du har ett fullspäckat schema kan du behöva tacka nej till aktiviteter vilket kan få dig att känna skuldkänslor. Det är lätt att känna FOMO (Fear Of Missing Out, reds. anm) och ångest och du kan undra om du tog rätt beslut, förklarar han. 

Sommardepression

David Waskuri berättar att sommardepression finns men att vinterdepression är vanligare. En förändring i den yttre miljön påverkar hur vi mår. Det finns en överlappning mellan symtom på depression och symtom på ångest. För vissa människor kan dessa symtom anta ett säsongsmönster som också dyker upp på sommaren, ungefär som vissa människor upplever säsongsbetonad depression på vintern.

Så kan du lindra ångesten och stressen 

1. Sänk förväntningarna - annars finns det en risk att man mår dåligt när man inte lyckas leva till dessa förväntningar och krav.

2. Håll dina rutiner - det finns ett samband mellan vad du gör och hur du mår. Aktiviteter som du tycker om gör att du fyller dina dagar och mår bättre. Och glöm inte att sov-, mat- och träningsrutiner är ”a och o” för att undvika ångest. Även på sommaren!

3. Trappa ner på arbetet ett tag innan semestern så att förändringen inte blir för drastisk.

4. Försök att inte jämföra dig med andra och släpp på prestationsångesten. Gör det du vill göra, försök att inte bara göra saker för att du sen ska kunna berätta det för andra.

5. Tillåt dig att ha dagar då du inte gör så mkt på semestern, du behöver inte maxa varje sekund.

6. Våga vara transparent och sårbar - du behöver inte låtsas som att du mår bra när du inte mår bra. Berätta om ditt mående för dina nära och kära. Tillåt dig att känna och tänka det du faktiskt känner och tänker.

7. Gå upp och lägg dig samma tider varje dag.

8. Dra ner på sociala medier - det är lätt att känna ångest när man ser allt kul som alla andra gör på semestern, på bilderna i sociala medier. Vi människor jämför oss lätt med varandra. 

9. Tänk på att träna och äta nyttigt. Det påverkar också ditt mående.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!