Varm sommar. Bästa tipsen för hur du maximerar din fläkt.
Varm sommar. Bästa tipsen för hur du maximerar din fläkt. - Foto: Magnus Andersson/TT & Johan Nilsson/TT

Förhindra varm lägenhet – så maxar du din fläkt i sommar

Sverige står inför en varm sommar. Med värmen blir fläkten där hemma din bästa vän. Här är tre tips på hur du effektivt kan kyla ner ditt hem.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om att sommaren 2023 väntas bli en rekordsommar. Detta är något som fortfarande ligger fast.

– De närmsta tio dagarna ser vi ut att ligga kvar i varm luft. I mån av sol kommer vi fortsatt kunna nå upp mot cirka 25 grader, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI till Nyheter24.

Fläkten - din räddare i nöden

Ett av de vanligaste och lättaste sätten att hålla temperaturen nere i hemmet är med fläkt. Vi har sammanställt en lista med tips på hur du får ut maximal effekt av din fläkt.

1. Ställ en skål med is framför fläkten

Med hjälp av en skål med is kommer luften kylas ned och den luft som sprids i rummet kommer därmed vara svalare i takt med att isen smälter

2. Placera fläkten vid fönstret

Tänk på vart du placerar din fläkt. Ett bra tips är att ställa den vid ett fönster. Fläkten kommer på detta sätt blåsa in den svalare luften utifrån in i lägenheten. Förutsatt att det är svalare utomhus än inomhus, det vill säga. 

3. Ställ fläkten på golvet

Varmluft stiger. Du kan därför med fördel ställa fläkten på golvet, så att den svala luften vid golvet fläktas uppåt, mot dig.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!